[4.9.] Rođen hrvatski pjevač Dado Topić, ikona iz zlatnog doba jugoslavenskog rocka

Josip Mihaljević
4. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1949. godine u Novoj Gradiški rođen je hrvatski glazbenik, skladatelj, tekstopisac i pjevač Adolf “Dado” Topić. Glazbom se počeo baviti još u srednjoj školi (60-e godine prošloga stoljeća), a karijera mu traje dan danas.

dado topić

Foto: Dado Topić | Youtube screenshot

Talentirani pjevač i gitarist Dado Topić u prvim godinama glazbene karijere nije mogao pronaći “onaj pravi” bend. Sletio je u poznati osječki rock bend “Dinamiti”, gdje je zamijenio Krunoslava Kiću Slabinca na poziciji pjevača. Svirali su strane pjesme i obrade, a Dinamiti su tada dobili nadimak “Genijalci iz Osijeka”.

Odlazi iz Dinamita 1969. u beogradski sastav “Korni grupu”, gdje je na mjestu pjevača zamijenio Dalibora Bruna. Sa sobom je poveo dugogodišnjeg prijatelja Josipa Bočeka i tada nastaju prve autorske pjesme.

Nakon samo dvije godine, vraća se u Zagreb i osniva grupu koja će ga na koncu i proslaviti – legendarni Time. Iako su izdali samo tri albuma, velik broj hitova ih je učinio zvijezdama: “Da li znaš da te volim”, “Živjeti slobodno”, “Za koji život treba da se rodim”, Divlje guske”, “Makedonija” i dr.

Na trećem albumu im je prateće vokale pjevala legendarna Zdenka Kovačiček, a nakon poznatog hita “Rock and Roll u Beogradu”, s grupom Time odrađuje opropštajnu turneju.

Topić je nakon toga svirao posvuda po bivšoj Jugoslaviji, pratili su Zdravka Čolića na turneji “Putujući zemljotres”. Teški rokeri mu nisu oprostoili što je kao basist bio član prateće grupe tipične pop zvijezde, iako je “sa strane” surađivao s drugim rokerima, recimo sa sastavom “Smak”, a kasnije i legendarnom grupom “Leb i Sol”.

U devedesetim godinama, s Parni Valjkom snima duet pjesmu “Molitva” za koju su osvojili Porina u kategoriji za najbolju vokalnu suradnju.

Kao samostalni autor djeuluje od kraja sedamdesetih godina i izdao je 11 albuma. S grupom Dragonfly je 2007. godine pobijedio na Dori i ostvario plasman na Eurosong iste godine.

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [2.9.] na ovom linku.

 

[4.9.] Rođen hrvatski pjevač Dado Topić, ikona iz zlatnog doba jugoslavenskog rocka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap