[3.9.] Deset mudrih misli koje nam je u nasljeđe ostavio ruski književnik Turgenjev

Jasmina Grgurić Zanze
3. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Ivan Sergejevič Turgenjev jedan je od prvih ruskih pisaca čija su djela prodrla na zapad. Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima. Umro je u Parizu 3. rujna 1883. godine u 65. godini života.

Ivan Sergejevič Turgenjev Snimak zaslona: Youtube

Ovaj ruski vlastelin većinu života proveo je u Njemačkoj i Francuskoj gdje je bio u društvu velikih književnika poput Emila Zole, Gustavea Flauberta i braće Goncourt te je tako stekao popularnost na zapadu. Veliki utjecaj imao je i na hrvatske književnike kao što su Ksaver Šandor Gjalski, Josip Kozarac i Janko Leskovar.

Najpoznatija djela Ivana Sergejeviča Turgenjeva su zbirka novela Lovčevi Zapisi (1852.), romani Rudin (1856.), Plemićko Gnijezdo (1859.), Očevi i djeca (1862.) te zbirke crtica Pjesme u prozi (1878.) i Senilia (1882.).

S Dostojevskim i Tolstojem dao je veliki doprinos da ruska književnost stekne svjetski status. Njegovo djelo Očevi i djeca smatra se jednim od najvažnijih romana 19. stoljeća. Kako je bio impresioniran modernim društvom zapadne Europe, u domovinu se vratio kao zapadnjak, što je bilo u suprotnosti s tadašnjim slavenizmom. Vjerovao je da Rusija može postati boljom zemljom imitirajući Zapad i ukidajući zastarjele institucije kao što je kmetstvo.

Turgenjev nam je u nasljeđe ostavio brojne mudre misli o životu, poput ovih deset:

“Beskorisno je čovjeku s predrasudama dokazivati neopravdanost njegovih predrasuda.”

“Postoje tri vrste egoista; egoisti koji sami žive i daju drugima da žive; egoisti koji sami žive, ali ne daju drugima da žive, i na kraju; egoisti koji niti sami žive niti drugima daju da žive.”

“Riječ ‘sutra’ izmišljena je za neodlučne ljude i za djecu.”

“Život kakav bio da bio, bolji je od mašte, kao što je zdravlje bolje od bolesti.”

“Jeste li primijetili da čovjek koji je neobično rastresen u krugu svojih podređenih, nikada nije rastresen pred svojim pretpostavljenima.”

“Istina koja nije izrečena u pravo vrijeme gora je od laži.”

“Ljubav je jača od smrti i od straha pred smrću.”

“Postoje prilike u kojima je taktičnost neumjesna i gora od grubosti.

“Suze su poput oluje; poslije njih čovjek je uvijek mirniji.”

“Ljubavna pisma čitaju obično samo dvije osobe. Već trećoj osobi ona su nesnosna i smiješna.”

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [2.9.] na ovom linku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap