[3.10.] Prijatelji stari gdje ste: Na današnji dan rođena jedna jedina – Tereza Kesovija

Josip Mihaljević
3. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1938. godine rođena je jedna od najprepoznatljivijih glazbenih proizvoda hrvatske estrade – Tereza Kesovija.  Šansone, Mediteran i festivali  su tri riječi koje najbolje opisuju njenu glazbenu karijeru.

tereza kesovija

Foto: Tereza Kesovija prije nekoliko dana | Youtube screenshot

Tridesetak kilometara od Dubrovnika, u Konavlama na današnji dan 1938. godine rođena je buduća glazbena diva.

Tereza je odrasla u Dubrovniku i u Konavlama s ocem Antunom, a majka joj je preminula kada je imala samo mjesec dana.

Njeno glazbeno obrazovanje počinje u Dubrovniku, gdje je uspješno završila osnovnu i srednju glazbenu školu, instrument flauta. Kao maturantica srednje glazbene škole osvaja Grand Prix na natjecanju mladih u Ljubljani 1958. godine, a u to vrijeme se počinje baviti pjevanjem.

U Zagrebu je upisala Glazbenu akademiiju, paralelno svirajući u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba.

S prvim većim nastupima kreće početkom 60-ih godina prošloga stoljeća, diljem Jugoslavije, ali i u inozemstvu. Tereza je poznato lice i zaštitni znak glazbenih festiala bivše Jugoslavije, stariji čitatelji će se sjetiti njenih nastupa s festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

Izvodila je legendarne hitove same kreme hrvatskih autora: Zdenka Runjića, Nikice Kalogjera, Arsena Dedića, Kemala Montena i brojnih drugih.

U isto vrijeme, izgradila je uspješnu inozemnu karijeru s posebnim naglaskom na Francusku, a vrhunac je doživjela 1988. godine solističkim koncertom u pariškoj Olympiji.

Teško je prebrojati sve domaće nagrade koje je osvajala na festivalima i za životno djelo, ali moramo spomenuti prestižnu nagradu Viteza Visokog odličja za doprinose u kulturi koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske.

Snimila je više od trideset LP ploča, preko sedamdeset singlica i desetak CD-ova. Sve te pjesme Tereza je pjevala na čak devet svjetskih jezika, od hrvatskog do portugalskog.

U petom mjesecu ove godine koncertom u Splitu je proslavila 60 godina glazbene karijere, a o mirovini – ne razmišlja.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [2.10.] na ovom linku.

[3.10.] Prijatelji stari gdje ste: Na današnji dan rođena jedna jedina – Tereza Kesovija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap