[27.10.] Predstavnici svih svjetskih religija molili za mir u rodnom mjestu Franje Asiškog

Josip Mihaljević
27. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1986. godine, na poticaj pape Ivana Pavla II. održan je veliki molitveni sastanak predstavnika čak 12 svjetskih  religija. Dogodilo se to u talijanskom gradu Assisi, u rodnom mjestu Franje Asiškog, a svi predstavnici su zajednički molili za mir u svijetu.

molitva za mir assisi

Foto: santegidio.org

Molitva za mir u svijetu, koja se najčešće veže uz jednog od omiljenih kršćanskih svetaca sv. Franju Asiškog, uživa veliku popularnost diljem svijeta, i to izvan religije kršćanstva.

Posebno je bila popularna u 20. stoljeću, tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata i nezapamćenog razaranja ljudskih života.

Papa Ivan Pavao II. je stoga odlučio pozvati predstavnike svjetskih religija na zajedničku molitvu za mir, a oni su se i okupili na današnji dan 1986. godine. Skupu su nazočili 63 predstavnika: islama, judaizma, hinduizma, šintoizma, zoroastrizma, sikhizma, džainizma, bahaizma, rissho-kosekaizma te tradicionalnih religija Afrike i Amerike.

Predstavnici religija izmjenjivali su pomirljive poruke, a papi su zahvalili na pozivu: “Prvi puta u povijesti, okupili smo se na jednom mjestu iz svih krajeva svijeta”.

Susret je bio mali korak u pomirbi svih svjetskih religija i može se opisati samo kao djelomično uspješnim, piše u izvješću New York Timesa iz 1986.

Što se tiče samog papa Ivana Pavla II., ovako je komentirao događaj:

“Činjenica da smo se okupili ovdje ne implicira nikakvu namjeru da tražimo religiozni koncenzus među našim religijama.

Iako su razlike među našim uvjerenjima mnoge i ponekad duboke, htio bih naglasiti da među nama postoji dublje shvaćanje humanosti, a to je moćno zajedničko tlo gdje možemo zajedno djelovati i iznaći rješenje za dramatične svjetske okolnosti: istinski mir ili katastrofalni rat?”, ispričao je okupljenima.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [26.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap