[23.8.] Hitler i Staljin raskomadali Poljsku, tri godine kasnije započela njihova međusobna bitka za Staljingrad

Josip Mihaljević
23. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima jer je upravo na današnji dan 1939. godine potpisan zloglasni pakt između SSSR-a i Hitlerove Njemačke. Njime su podijelili Istočnu Europu na interesne sfere i počeli svojatati Poljsku…

hitler staljin

Foto: Hitler i Staljin, prijatelji pa neprijatelji | Youtube screenshot

Na današnji dan 1939., potpisan je pakt kojim je SSSR  dobio pravo na polovicu Poljske, Latviju, Estoniju, Finsku i dio Rumunjske, a Njemačka je dobila pravo na preostalu polovicu Poljske i Litvu.

Svega tjedan dana kasnije od potpisivanja međusobnog pakta, počeo je Drugi svjetski rat Njemačkom invazijom na Poljsku. Razlozi nisu nimalo jednostavni. Nakon poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, dio njihovog teritorija je pripao Poljskoj. Tamo su uglavnom živjeli Nijemci, koje su poljske vlasti smještale u prve koncentracijske logore, prije početka rata.

Hitlerovo i Staljinovo prijateljstvo nije dugo trajalo, a savez je pukao iznenadnim napadom Njemačke na SSSR jer su mislili kako SSSR planira izvršiti invaziju na njih.

Tri godine kasnije, na današnji dan 1942. godine, počela je jedna od najkrvoločnijih bitki u Drugom svjetskom ratu, Bitka za Staljingrad. U nešto više od pet mjeseci, u bitci je umrlo preko 2 milijuna vojnika s obje strane.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [22.8.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap