[22.8.] Preminuo hrvatsko-američki izumitelj John Arthur Mišković

Josip Mihaljević
22. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2014. godine preminuo je hrvatsko-američki izumitelj John Mišković. Počeo je kao rudar u jednom aljaškom rudniku zlata, obogatio se i krenuo s izumima. Patentirao je više od 300 izuma.

mišković john

Foto: John Arthur Mišković | Youtube screenshot

John Arthur Mišković rođen je u malom mjestu u američkoj Aljasci. Njegova osnovna škola imala je samo jednu učionicu, a na satu se uglavnom dosađivao. Ni srednja škola mu nije predstavljala izazov, tako da ju je napustio nakon trećeg razreda srednje.

Samouk i znatiželjan, 1935. godine je prvi puta napustio svoje rodno mjesto i s ocem otišao istraživati druge gradove u SAD-u, gdje su tražili Hrvate iz “stare zemlje”.

Nakon putovanja, volio je isticati kako je diplomirao – ljude. Vratio se u Aljasku u jedan rudnik u kojem su pronašli zlato te je ostvario za njegove prilike značajno bogatstvo. Tada se krenuo baviti s izumima, budući da je bio financijski osiguran.

Bio je pionir ideja hidrauličkih rudarskih tehnologija, a većina njegovih izuma išli su u smjeru da olakšaju poslove koje je on obavljao u prošlosti.

Najpoznatiji njegov izum, na kojeg je došao sasvim slučajno, je Intelligiant – vodeni top koji i danas stoji na vatrogasnim vozilima. Nakon Drugog svjetskog rata, demonstrirao je svoj izum diljem SAD-a, a ubrzo su ga počeli koristiti sve Vatrogasne službe.

Što se tiče Hrvatske, jednom im je posve besplatno htio poslati golemu zalihu volframa, materijala koji se nalazi u žaruljama. Poslao je svog rođaka Đuru Miškovića u TEŽ (Tvornicu električnih žarulja), ali s jednim uvjetom – na svakoj bi žarulji moralo pisati John Mišković. TEŽ to na koncu nije prihvatio te je izgubio velike zalihe volframa.

Mišković je preminuo na današnji dan 2014. godine u Kaliforniji, gdje je bezbrižno uživao u mirovini.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [21.8.] na ovom linku.

 

[22.8.] Preminuo hrvatsko-američki izumitelj John Arthur Mišković
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap