[21.9.] Rođen Leonard Cohen, poslušajte njegovu pjesmu koju je posvetio partizanima

Josip Mihaljević
21. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1934. godine rođen je džentlmen popa, sjetni majstor molova i kralj tuge Leonard Cohen. Skupa s Bobom Dylanom i Tomom Waitsom obilježio je 20. stoljeće, a njegova glazba se nazivala glazbom za intelektualce.

leonard cohen

Foto: Leonard Cohen | Youtube screenshot

Proslavljeni kantautor Leonard Cohen rođen je na današnji dan 1934. godine u Kanadi.

Cohen se u glazbene vode bacio tek 1967., razočaran financijskim (ne)uspjehom karijere pisca i pjesnika. I nije pogriješio, preselio se iz Kanade u SAD i odmah je našao izdavača. Njegov jednostavan i minimalistički stil skladanja, pomiješan sa znakovitim tekstovima u kojima se nije libio obračunavati s teškim temama politike, duhovnosti, izolacije, samoće i intimnih odnosa s drugim ljudima urodio je plodom – polako, ali sigurno, postajao je ikona.

Povijest će ga pamtiti kao jednog od najvećih kantautora, od njega je cjenjeniji bio jedino Bob Dylan.

Cohenovih prvih nekoliko albuma odišu jednostavnošću, u sredini karijere je počeo eksperimentirat s jazzom, orijentalnom i mediteranskom te gospel glazbom. Radio je to na suptilan način, a najveća promijena došla je s albumom I’m Your Man (1988.), koji označava prelazak na digitalno produciranu glazbu.

Nakon stvaralačkoh predaha, Cohen se u starosti vratio glazbi i od 2012. do 2016. izdaje tri nova i svježa albuma, a posljednji je izašao samo tri tjedna prije nego što će Cohen umrijeti od posljedica leukemije.

U nastavku možete poslušati jednu Cohenovu pjesmu koju je posvetio francuskim partizanima u II. svjetskom ratu. Obradu te pjesme će kasnije izvoditi Arsen Dedić i Branimir Štulić, za našu publiku.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [19.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap