[20.9.] Održan jedan od najgledanijh teniskih mečeva, i to između žene i muškarca

Josip Mihaljević
20. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Bivši najbolji tenisač svijeta je u svojim pedesetim godinama došao na zanimljivu ideju koja će uroditi plodom: počeo je zafrkavati ženske tenisačice kako je on bolji od njih i izazivao ih na teniske mečeve.

tenis

Foto: Billie Jean King (lijevo) i Bobby Riggs (desno), netom prije meča | youtube screenshot

Bobby Riggs, najbolji tenisač na svijetu tijekom 40-ih godina prošloga stoljeća, u svojim pedesetim godinama počeo je izazivati vrhunske tenisačice na dvoboje. Računao je kako će takav tip egzibicijskog meča privući publiku, a s time naravno – i zaradu. Bila su to drugačija vremena, a Riggs je u javnosti često davao izjave kako su žene inferiorne sportašice, i da on s 55 godina može pobijediti najbolje svjetske tenisačice.

I uspjelo mu je, prvi meč se održao 13. svibnja 1973. godine, kada je porazio Margaret Court. S financijske strane, meč nije bio toliko uspješan – gledalo ih je svega 5.000 ljudi.

Svijet je obratio pažnju na Riggsa tek nakon što je dogovoren meč između njega i Billie Jean King, tadašnje najbolje svjetske tenisačice. On je u trenutku odigravanja meča ima 55, a ona 29 godina. Borili su se za 100.000 dolara (iznos koji bi danas vrijedio oko 3 i pol milijuna kuna!), a pobjednik je nosio sve. Mediji su “nabrijali” cijeli događaj, što je rezultiralo velikim brojem zainteresiranih.

Billie Jean je, kao predstavnica žena, na teren došla odjevena kao Kleopatra iz Egipta, a nosili su je nabildani muškarci u toplesu, stilizirani kao robovi iz doba Kleopatre. Riggs se na terenu pojavio u rikši, koju su vukle oskudno odjevene djevojke – modeli.

Pobjeda je pripala Billie Jean, i to rezultatom 6-4, 6-3, 6-3. Oko 90 milijuna ljudi diljem svijeta gledalo je televizijske prijenose, a uživo je meč pratilo 30,474 gledatelja. Time su ujedno postavili i rekord za najgledaniji teniski meč uživo, kojeg će tek 2010. godine u Belgiji srušiti Kim Clijsters pobjedom nad Serenom Williams.

https://www.youtube.com/watch?v=d7vqSm4yIZc

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [19.9.] na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap