[19.9.] Žene dobile pravo glasa na izborima!

Josip Mihaljević
19. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Ženski glas na izborima u modernoj povijesti uveo je Novi Zeland, i to na današnji dan 1893. godine. To ne znači da žene prije nisu mogle glasati na izborima, budući da su neki modeli postojali u Švedskoj, Francuskoj i SAD-u, ali to pravo nisu mogle iskoristiti sve žene.

pravo glasa žene

Foto: Youtube screenshot

“Djeda! Kako smiješnu mašinu voziš, zašto ne nabaviš jednu ovakvu?”, na ilustraciji mlada dama postavlja pitanje starijem gospodinu.

U točkovima djede, koji vozi stariju inačicu bicikla ima mjesta samo za muške glasove na izborima, dok je na modernom biciklu kod “unuke” dovoljno prostora za jednaka muška i ženska prava na demokratskim izborima.

Ilustracija je to iz jednog novozelanđanskog časopisa iz pretprošlog stoljeća, kada je Novi Zeland omogućio ženama pravo glasa na izborima. Dogodilo se to na današnji dan 1893. godine, a žene su prvi puta na biralište izašle dva mjeseca nakon donošenja zakona, piše povijest.hr.

Novozelanđani prvi, Saudijska Arabija zadnja

Iako su Novozelanđani to pravo za žene uveli krajem 19. stoljeća, neke većina europskih država je to učinila između Prvog i Drugog svjetskog rata.

Tu su naravno i negativni primjeri, poput Švicarske, koja je čekala do 1971. godine, a Portugal 1974., a Lihtenštajn kao zadnja europska zemlja 1984. godine.

Islamske države su još sporije uvodile žensko pravo glasa. Ujedinjeni Arapski Emirati su pravo glasa žena uveli 2006. godine, doduše u ograničenoj varijanti. Saudijska Arabija je posljednja zemlja na popisu koja je pravo glasa ženama omogućila 2011. godine.

Iako su neke zemlje, prilikom osamostaljenja, kako bi se dopale međunarodnoj zajednici “prepisivali” dijelove Ustava i formalno ženama omogućuju pravo glasa – to ne daje punu sliku.

Primjerice, u Keniji, Ugandi ili Afganistanu, žene mogu glasati na izborima, iako im je u praksi to teško izvedivo. Muškarci im dan danas prijete i zastrašuju ih ukoliko se politički aktiviraju.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.9.] na ovom linku.

[19.9.] Žene dobile pravo glasa na izborima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap