[19.10.] Škrti gazda odbio plaćati bend, slučajno otvorio prvu diskoteku na svijetu

Josip Mihaljević
19. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1959. godine, jedan vlasnik plesne dvorane slučajno je otvorio prvu diskoteku. Odbio je komadić svoje zarade konstantno davati bendovima koji bi svirali glazbu uživo. U dvoranu je donio gramofon, a jedan novinar je iz dosade postao prvi DJ.

disko

Foto: Popularna “disko kugla” krasila je stropove u diskotekama | YouTube screenshot

Tijekom pedesetih godina prošloga stoljeća, najčešći oblik zabave odvijao se u plesnim dvoranama. Organizatori bi dovukli neki od lokalnih bendova, a oni bi pred okupljenima svirali. Najčešće su to bile obrade popularnih hitova tog vremena.

Vlasnik Scotch Cluba iz njemčkog grada Aachena nije bio svjestan koliki će trag u svijetu njegov potez ostaviti, kada je otvorio plesnu dvoranu i nije htio platiti bend. Umjesto toga, dovukao je gramofon i nekolicinu ploča, a posjetitelji su plesali uz  originalnu, ali neživu glazbu. Dvoranu je otvorio na današnji dan 1959. godine.

Novinaru Klausu Quiriniju, koji je izvještavao s tog događaja, bilo je dosadno te je došao do gramofona i počeo puštati pjesme. Uz pomoć mikrofona, prvo je u šali, poput radijskih voditelja, najavljivao pjesme koje će puštati i komentirao događanja u dvorani. Taj stil se iznimnio svidio okupljenima, a Scotch Club je iz tjedna u tjedan postajao sve popularniji. Time je postao prvi DJ, a za umjetničko ime uzeo je “DJ Heinrich“.

Iako je to bila prva diskoteka, prava “disko groznica” uslijedila je nešto kasnije, a oko nje se stvorila i čitava subkultura.

Prva pjesma koju je DJ Heinrich pustio bila je Ein Schiff wird kommen (Doći će jedan brod) glazbenice Lale Andersen.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.10.] na ovom linku.

disko
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap