[18.9.] Prisjetimo se legendarne “Švedske Sfinge” Grete Garbo uz 5 zanimljivosti iz njenog života

Josip Mihaljević
18. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

‘Švedska Sfinga’ i ‘Švedska Enigma’ samo su neki od naziva kojim su nazivali glumicu Gretu Garbo. Bila je jedna od najvećih glumica 20. stoljeća, a najplodnije razdoblje za njenu karijeru bile su 30-e godine prošloga stoljeća. Amerikanci su se bojali da će njen dubok glas i švedski naglasak engleskog jezika odbiti gledatelje kada su prelazili s nijemog filma na onaj sa zvukom, kako su se samo varali…

greta garbo

Legendarna švedska glumica Greta Garbo rođena je na današnji dan 1905. godine.

Na prijelazu s nijemog filma na onaj sa zvukom i govorom, njen prvi film je bio reklamiran sloganom “Garbo govori!”. Riječ je o filmu ‘Anna Christie’ s kojim je zaradila svoju prvu nominaciju Oskara za najbolju glavnu glumicu i status međunarodne zvijezde.

1. Jedan od njenih najvećih fanova bio je Adolf Hitler

U jednom filmu, glumila je u ulogama špijunki, a u stvarnom životu, navodno, skupljala je informacije o simpatizerima nacističke partije u Švedskoj za Britansku tajnu službu. Također, prenosila je poruke između Britanske tajne službe i švedskoga kralja. Jedan od njenih najvećih fanova bio je Adolf Hitler koji joj je slao obožavateljska pisma. Garbo je svojim prijateljima rekla da bi voljela upoznati Hitlera, kako bi ga upucala sa sakrivenim pištoljem kojeg bi sakrila u torbici.

2. Cijenjena u Švedskoj kao Ivan Mažuranić u Hrvatskoj

Počevši od 2015. godine, Švedska nacionalna banka krenula je s predstavljanjem redizajniranih novčanica na kojima su bili važni ljudi iz povijesti Švedske. Tako je Greta Garbo završila na novčanici od 100 švedskih kruna.

greta garbo

Foto: Youtube screenshot

3. Bila je jako tajnovita

Misteriozna do te mjere da su joj Amerikanci tepali “Švedska Sfinga” i “Švedska Enigma”. Garbo se, šetajući New Yorkom, često maskirala do neprepoznatljivosti. Voljela je nositi mušku odjeću, velike šešire i naočale koji bi joj pokrivali lice. Na glumačkom setu, imala je pravila koja su se morala poštivati. Kada bi snimala ljubavnu scenu, na setu je, uz nju i glumca, smjelo biti još samo dvoje ljudi. Jedan kamerman i jedan majstor rasvjete. Režiser filma morao je otići “na kavu” i pričekati da scena bude gotova.

“Nikad nisam rekla da želim stalno sama, samo želim da me se ostavi samu na miru. Velika je razlika između te dvije stvari”, pokušala se jednom pojasniti.

4. U ranoj mirovini

Prvih 27 filmova u kojima je glumila bili su relativno uspješni. Posljednji, 28., baš i nije. Greta je otišla u glumačku mirovinu nakon tog filma, u svojim 30-im godinama. Iako su joj nudili velike sume novaca, nakon 1941. se nije pojavila na filmskom platnu. Ipak, pametno je gospodarila svojim novcem, a kada je umrla, i dalje je bila milijunašica.

5. Rivalstvo s Marlene Dietrich?

Poznata glumica Marlene Dietrich doselila se u SAD desetak godina poslije Grete. Tamošnji mediji uživali su u usporedbama dviju glumica, koje su imale dijametralno suprotne osobnosti. Navodno, Greti usporedbe nisu smetale tj. nije se obazirala na njih, dok su Marlene one strašno išle na živce. Obje glumice uvrštene su na listu najboljih glumica svih vremena Američkog filmskog instituta, Greta je na petom mjestu, a Marlene na devetom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap