[19.11.] Pelé s bijele točke zabio O Milésimo – tisućiti gol u svojoj karijeri

Josip Mihaljević
19. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Dva najbolja nogometaša na svijetu, Leo Messi i Cristiano Ronaldo mogu se pohvaliti s 783, odnosno 748 golova u svojoj karijeri. Ali legenda o Peleu je i dalje živa, a na današnji dan 1969. godine on je zabio svoj tisućiti gol u svim natjecanjima, nazvan O Milésimo.

pele

Foto: Youtube screenshot

Živuća legenda Pelé na današnji dan može se pohvaliti s rekordom koji dosad nije srušio nijedan nogometaš. Na današnji dan 1969. godine, protiv Vasco da Game, s bijele točke zabio je svoj tisućiti gol u svim natjecanjima.

I nije stao na tome, u ukupno 1363 utakmice koliko je odigrao u životu, uključujući i prijateljske, zabio je 1283 gola.

I dok je O Milésimo bio dugoočekivani događaj u čitavom Brazilu, Pelé u moru svojih golova ima već dugi niz godina zacementirane favorite.

Vlastitim riječima, Pelé je u brojnim intervjuima isticao dva od 1283 ukupna gola kao svoja najdraža. Prvi se dogodio protiv Clube Atletico Juventus deset godina prije tisućitog – 1959. godine. Snimka tog gola ne postoji, a Pelé je naknadno zatražio da se napravi kompjuterska simulacija gola, prema snimljenim prijenosima s radija i njegovom svjedočanstvu:

Drugi od njih ima svoje posebno ime – gol de placa – gol vrijedan spomen ploče. Igrajući protiv Fluminesea, primio je loptu na rubu vlastitog šesnaesterca i trčao cijelim terenom izbjegavajući protivničke igrače s fintama prije nego je probušio golmana. I zaista, ako danas odete na famoznu Maracanu, naći ćete spomen ploču upravo tom, “najljepšem golu na Maracani”. Rekonstrukciju tog gola možete pogledati ovdje:

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.11.] na ovom linku.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap