[18.11.] Na današnji dan pao je Vukovar

Josip Mihaljević
18. studenoga 2022.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1991. godine, nakon višemjesečne opsade, pao je Vukovar. Srpske dobrovoljačke jedinice uz pomoć JNA imale su preko 35.000 vojnika, dok je Vukovari imao snagu manju od dvije tisuće vojnika.

vukovar

Foto: Vukovarski vodotoranj | Youtube screenshot

Iako su se neke grupe branitelja nastavile boriti i nakon današnjeg dana, velika većina se predala na današnji dan oko 15 sati i 30 minuta. Svaki oblik organiziranog otpora nestao je tek dva dana kasnije, 20. studenog 1991. godine.

Tijekom bitke, na grad je ispaljeno preko 7000 projektila, a više od 90% zgrada je uništeno. Vukovarski su branitelji ipak gotovo tri mjeseca odolijevali napadima. U obrani Vukovara poginulo ih je 879, a ukupan broj ubijenih, uključujići civile, iznosi 1624. Velik dio stanovništva odveden je u srpske logore, a mnogi od njih se danas vode kao nestali.

Napad na Vukovar dogodio se u osjetljivom trenutku Domovinskog rata, a dugotrajna obrana i konačna žrtva nije bila uzalud. Hrvatska je u međuvremenu uspjela organizirati oružane snage u brojkama oko 200.000 ljudi, koji će u konačnici osloboditi zapadnu Slavoniju. Sa srpske strane, napadom su zapovijedali Aleksandar Spirkovski, Života Panić, Mile Mrkšić, Veselin Ščljivančanin, Andrija Biorčević, Željtk Ražnatović i Vojislav Šešelj. Vukovar su branili Blago Zadro, Mile Dedaković, Branko Borković, Marko Babić, Anton Tus i HOS-ovac Robert Šilić.

Hrvatski je Sabor 1999. godine donio Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako bi se dostojanstveno odala počast hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji su sudjelovali u borbi za obranu grada.

Od 2020. godine 18. studenog obilježava se kao državni praznik – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Copy link
Powered by Social Snap