Napustio nas je Pele: Nogometni kralj preminuo je u 82. godini

Milan Dalmacija
29. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

U 82. godini života preminuo je po mnogima najbolji nogometaš svih vremena – Pele. Tužnu vijest potvrdila je njegova kći. Legendarni Brazilac dugo se borio s rakom debelog crijeva.

Pele | Foto: Screenshot: YouTube/Maaso Glory

Nakon duge i teške borbe s rakom debelog crijeva, u 82. godini preminuo je, po mnogima, najbolji nogometaš svih vremena, Brazilac Pele. Njegova kći, Kelly Nascimento, redovito je obavještavala javnost o njegovu zdravstvenu stanju, a u večernjim satima je priopćila tužnu vijest, piše Goal.com.

Edson Arantes do Nascimento, kako mu je bilo puno ime, debitirao je za Santos 1956. godine, sa samo 15 godina. Dvije godine kasnije, nosio je desetku na leđima brazilskog dresa na Svjetskom prvenstvu, na kojem je podigao i pobjednički pehar. Samo je Francuzima u polufinalu utrpao tri zgoditka. Zbog njegove su ga, dotad neviđene nogometne vještine prozvali Kraljem. Isti je pehar podigao još dvaput, 1962. i 1970. godine.

U Santosu je proveo punih 18 godina i pritom osvojio šest titula prvaka Brazila i dva kontinentalna pehara Copa Libertadores. Kratko je igrao u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon prekida karijere bio je nogometni ambasador diljem svijeta. Jedini je igrač koji je osvojio tri svjetska prvenstva, a još uvijek je najbolji strijelac Brazila sa 77 pogodaka u 92 nastupa. U karijeri je navodno zabio više od 1.200 pogodaka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap