[17.11] Zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom

Matej Markovinović
16. studenoga 2022.
Vremeplov
A- A+

Pandemija koronavirusa SARS-CoV-2 hara Zemljom već više od dvije godine. Prvi slučaj zaraze zabilježen je 17. studenog 2019. godine u kineskoj pokrajini Hubei. Nulti pacijent bio je 55-godišnji muškarac.

Foto: Unsplash

U kineskoj pokrajini Hubei, 17. studenog 2019. godine, zabilježen je prvi slučaj zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Prema podacima kineskih vlasti koje su objavili mediji, nulti pacijent bio je 55-godišnji muškarac.

Iako je pandemija u punom jeku stigla tek 2020., kineske su vlasti identificirali najmanje 266 ljudi koji su se zarazili 2019. godine i koji su bili pod medicinskim nadzorom. Zanimljivo je to što je najraniji slučaj bio 17. studenog, odnosno tjednima prije nego što su vlasti obavijestile o pojavi novog virusa.

Kineska je vlada iz tog razloga bila uveliko kritizirana zbog pokušaja zataškavanja epidemije u prvim tjednima, a u prilog im svakako nisu išle ni represije protiv liječnika koji su pokušali upozoriti kolege na novi virus nalik SARS-u koji se pojavio u Wuhanu, gradu u kineskoj pokrajini Hubei.

Podsjetimo, u službenim izjavama kineske vlade Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji stoji da je prvi slučaj dijagnosticiran tek 8. prosinca 2019. godine

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap