[16.3.] Rođen jedan od najpoznatijih komičara prošloga stoljeća, Jerry Lewis

Josip Mihaljević
16. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Legendarni filmski glumac, komičar, redatelj i filantrop Jerry Lewis rodio se na današnji dan 1926. godine. Svoju glumačku karijeru započeo je u četrdesetim godinama prošloga stoljeća i brzo je postao jedan od najpoznatijih glumaca u komedijama. Uz Charlie Chaplina, bio je najpoznatiji “slapstick” komičar – radi se o stilu komedije gdje se pretjerano naglašavaju gegovi, odnosno fizička akcija.

Foto: Dean Martin (lijevo) i Jerry Lewis (desno) bili su najpoznatiji glumački tandem u 40-im i 50-im godinama prošloga stoljeća

“Postigao sam velik uspjeh glumeći totalnog idiota”, izjavio je jednom prilikom. Njegov glumački početak obilježila je suradnja s još jednim holivudskim velikanom – Deanom Martinom. Njihovo partnerstvo počelo je 1946. godine kada su krenuli s nastupima po noćnim klubovima, a kasnije na filmu i televiziji.

Veliki glumac i humanitarac

[15.3.] Rođena hrvatska pjevačica Jasna Zlokić

Rođen je u New Jerseyu 1926. godine u obitelji zabavljača te je od malih nogu nastupao s roditeljima. Napustio je srednju školu jer je bio samouvjeren u to da će ostvariti karijeru u svijetu šoubiznisa. Ulogu u prvom filmu, My Friend Irma, dobio je 1949. godine, a vrlo brzo je postao institucija holivudske komedije. Nakon razlaza s Martinom, obojica su pokrenuli uspješne solo karijere.

Glumio je u više od 60 filmova, a najpoznatiji su Cinderfella (1960.), The Ladies Man (1961.), The Nutty Professor (1963.) i The King of Comedy (1982.). O njegovom utjacaju pričali su mnogi, cijenil su ga poznati redatelji poput Martina Scorsesea i Jeana-Luca Godarda, ali i kolege komičari, poput Jerryja Seinfelda.

Od 1949. godine bori se protiv mišićne distrofije, a cijelu karijeru je financijski i promotorski pomagao raznim udrugama oboljelih za mišićnu distrofiju. Zbog predane borbe protiv te opake bolesti bio je čak nominiran za Nobelovu nagradu mira 1977. godine.

Poznati glumac napustio nas je u 91. godini života 20. kolovoza 2017. godine.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [15.3.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap