[15.12.] Rođen Neron, jedan od najokrutnijih rimskih careva, ubojica vlastite majke i apostola Petra i Pavla

Milan Dalmacija
15. prosinca 2022.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 37. godine je rođen jedan od najokrutnijih rimskih careva – Neron. U svojoj je 14-godišnjoj vladavini pokrenuo nekoliko nebitnih ratova, dao ubiti na stotine ljudi, a novac je trošio i na kazalište, zabave i raskalašen život. Zbog toga su izbile pobune u brojnim rimskim provincijama, a nakon požara u Rimu, on je bio optužen kao piroman. Nakon što ga je Senat osudio na smrt, oduzeo si je život u 31. godini.

Neron | Foto: Screenshot: YouTube/Timeline – World History Documentaries

Na današnji dan 37. godine je pod punim imenom Lucije Domicije Neron rođen jedan od najokrutnijih careva u povijesti Staroga Rima. Sin Agripine i Gneja Domicija Ahenobarba bio je ujedno i posljednji potomak julijevsko-klaudijske dinastije.

Petim carem Rimskog Carstva je postao 54. godine, u dobi od svega 17 godina, pod imenom Neron Klaudije Cezar August Germanik. Na tron ga je ustoličila majka, nakon što je otrovala svog drugog supruga, cara Klaudija.

U početku je Neron vladao umjereno, zahvaljujući ponajprije svojim savjetnicima, Seneci, Buru i njegovoj supruzi Oktaviji. No, uskoro je počeo voditi oštru borbu protiv senatorskog staleža, odnosno rimske aristokracije, a kasnije protiv svih.

Dao smaknuti stotine ljudi

Na listi ljudi koje je dao pogubiti ili ih je osobno smaknuo su njegov brat Britanik, majka Agripina, njegova konkubina, a zatim i supruga Popeja Sabina, savjetnik Buro i njegova supruga Oktavija, apostoli Petar i Pavao…

Imovinu ubijenih je konfiscirao kako bi skupim i nepotrebnim ratovima utažio svoju želju ponavljanja uspjeha Aleksandra Makedonskog. Uzalud je pokušavao osvojiti Armeniju, sjevernu obalu Crnog Mora i Etiopiju.

Istovremeno, trošio je enorman novac na kazališta, cirkuske igre i raskalašen život. Umišljao je da je velik umjetnik pa se često pojavljivao u kazalištu, kao glumac, pjevač ili svirač, dok je u cirkusima sudjelovao u utrkama dvokolica.

Osuđen na smrt

Zbog sve većeg pritiska raznim porezima, izbijali su za njegove vladavine ustanci u Britaniji, Španjolskoj, Galiji i Judeji. Nakon velikog požara u Rimu, 64. godine, proširile su se glasine da ga je podmetnuo Neron. Stoga je on započeo sa sustavnim progonom kršćana.

Nakon što je razotkrio urotu kojom je trebao biti svrgnut, dao je smaknuti sve svoje političke protivnike, ali i mnoge nevine ljude. Potom je pobjegao u Grčku, gdje je sudjelovao u natjecanjima i cirkuskim igrama. Kad se vratio u Rim, već su buktale pobune u Galiji, Hispaniji i Germaniji, zbog čega ga je Senat proglasio neprijateljem rimskog naroda i osudio na smrt. Iako neki smatraju kako je ubijen, Neron je počinio samoubojstvo 9. lipnja 68. u 31. godini života.

Povjesničari smatraju da su mu posljednje riječi bile: “Kako velik umjetnik umire sa mnom.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap