28.2.: Preminuo Milan Bandić, najdugovječniji gradonačelnik Zagreba

Milan Dalmacija
28. veljače 2023.
Vremeplov
A- A+

Posljednjeg dana veljače 2021. godine preminuo je Milan Bandić. Zagrebom je vladao 21 godinu, uz mnoštvo realiziranih projekata, ali i afera. Čak se i uz njegovu smrt vežu brojne kontroverze.

bandić

Milan Bandić | Foto: Screenshot/ Youtube: HRT

Na današnji dan 2021. godine od posljedica srčanog udara preminuo je najdugovječniji zagrebački gradonačelnik u povijesti, Milan Bandić (65). Vladao je Zagrebom od 2000. godine, pa sve do svoje smrti, uz iznimku razdoblja od ostavke 2002. pa do ponovne pobjede na izborima 2005. godine. U tom vremenu ga je odmijenila Vlasta Pavić.

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. godine u Grudama u Hercegovini. U Zagreb je došao početkom sredinom sedamdesetih godina na studij obrane i zaštite na Fakultetu političkih znanosti. Početkom osamdesetih je ušao u Savez komunista Hrvatske te se zaposlio kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ u Općinskom komitetu SK Peščenice. S demokratskim promjenama priključio se SDP-u. Godine 1995. postao je gradski zastupnik, a 2000. nakon pada HDZ-ove vlasti s Marinom Matulović Dropulić na čelu osvojio je prve lokalne izbore na kojima su gradonačelnika birali građani (dotad je gradonačelnik biran u Gradskoj skupštini, najčešće po stranačkom diktatu).

Brojne afere

bandić
Bandićevom smrću umrla čitava jedna politika, ali i norma "o mrtvima sve najbolje"

Njegovu su vladavinu obilježile brojne afere, a među prvima je bila i prometna nesreća koju je skrivio u pijanom stanju 2002. godine. Policajac koji ga je alkotestirao je otpušten, no javnost je doznala za ovaj skandal, pa se Bandić morao povući. No, to je bilo kratkog vijeka jer se na izborima 2005. ponovno kandidirao i osvojio novi mandat. Otada je neprekidno, često i kontroverzno, vladao Zagrebom.

Nije mu naštetilo niti uhićenje u listopadu 2014. godine, kad je završio u lisicama s još 15 osoba, među kojima su bili i njegov suradnik Slobodan Ljubičić te poduzetnik Petar Pripuz. USKOK i policija su tada istragom utvrdili mešetarenje gradskim novcem te mnoštvo slučajeva pogodovanja u javnim natječajima i zamjena zemljišta, što će biti poznato kao afera Agram. Iz zatvora u Remetincu Bandić je pušten tek u travnju 2015. godine, a još je neko vrijeme imao zabranu obavljanja gradonačelničke dužnosti. U to vrijeme formalno su ga mijenjale njegove zamjenice Jelena Pavičić Vukičević i Sandra Švaljek. Protiv njega su podignute brojne optužnice, no nikad nije kažnjen za sve što mu se stavljalo na teret.

Popularnost mu nije pala

No, to nije naštetilo popularnosti Milana Bandića koji je osvojio još dva gradonačelnička mandata. Tomu možda u prilog ide i velik broj realiziranih te još veći broj nerealiziranih projekata, od kojih su mnogi izvedeni na vrlo sumnjiv način.

Zagreb je tako u njegovoj vladavini dobio tramvajske pruge od Dubrave do Dupca i od Jaruna do Prečkog, sportsku dvoranu Arena Zagreb, pročistač voda, Domovinski most, 142 nova tramvaja, nekoliko stotina autobusa, utrku Snježna kraljica na Sljemenu, novu žičaru na Sljemenu, novi podvožnjak i kružni tok u Remetincu, stambena naselja Sopnica-Jelkovec, Vrbani i Podbrežje, uređeno jezero Bundek, mnoštvo fontana, podzemne garaže na Kvaternikovu i Langovu trgu te na Tuškancu i u Varšavskoj ulici…

sprovod bandić
Na Bandićevom sprovodu više tisuća ljudi: "Dao je cijelog sebe za sve nas"

Ne treba zaboraviti ni kako se Milan Bandić kandidirao za predsjednika Republike Hrvatske. U drugom krugu izbora, održanom prvih dana siječnja 2010. godine izgubio je izbore, a predsjednikom je postao Ivo Josipović. Uoči izbora izbačen je iz SDP-a, od 2015. je u koaliciji s HDZ-om, a imao je i vlastitu stranku nazvanu Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

Sumnjiva smrt

Kako je vladao Zagrebom, tako je i preminuo – u sumnjivim okolnostima. U večeri sa subote na nedjelju 27. i 28. veljače 2021. godine pozlilo mu je te je prebačen vozilom hitne pomoći u KB Sveti duh, gdje je ubrzo i preminuo. No, kako je ta bolnica na suprotnom kraju grada od njegove adrese, vrlo brzo je otkriveno kako te večeri nije bio kod kuće, kako se u početku pisalo. Nije trebalo dugo da se izrode razne teorije o okolnostima njegove smrti.

Pokopan je tri dana poslije u grobnici koja je navodno ilegalno iskopana s vanjske strane malih arkada na groblju Mirogoj, na mjestu gdje nisu predviđene grobnice. Unatoč epidemiološkim mjerama koje su tad propisivale okupljanje najviše 25 osoba, na njegov sprovod stiglo je nekoliko tisuća ljudi. Još uvijek njegovo posljednje počivalište nema nadgrobni spomenik.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap