Nevrijeme u Zagrebu prije 50 godina: Snažna oluja je potopila Zagreb, a posljedice su i tada bile velike

Ana Kanazir
20. srpnja 2023.
Vremeplov
A- A+

Prije otprilike 50 godina, točnije 25. lipnja 1975. godine je nešto prije 11 sati ujutro Zagreb pogodilo snažno nevrijeme. I tada je promet bio zaustavljen, djecu su evakuirana iz škole, a cijeli grad je bio pod vodom.

Ulomak iz Večernjeg lista o nevremenu u Zagrebu 1975. godine

Nevrijeme u Zagrebu 1975. godine | Foto: Arhiva Večernji list

Dok su mnogi jučer rekli da ne pamte ovakvo nevrijeme u Zagrebu, nešto slično se ipak dogodilo i to prije otprilike 50 godina. Detalji tog nevremena su objavljeni u arhivi Večernjeg lista, a navedeno je i kako je sve izgledalo.

poplava u Zagrebu
Velika poplava u Zagrebu: Dogodila se davno, a promijenila je vizuru grada

Nevrijeme je tog dana, 25. lipnja 1975. godine krenulo nešto prije 11 sati. Nebo iznad metropole se iznenada naoblačilo i tada je sve počelo. Kako prenosi Sanja Sara Rapaić za Večernji list, dan se pretvorio u noć, čuli su se jaki gromovi i spustila se jaka kiša, a bilo je i vjetra. Ipak, za razliku od jučerašnjeg nevremena, prije 50 godina je sve trajalo dva sata, a na četvorni metar je tada palo 30 litara vode, pa je grad bio potopljen.

Večernji dalje piše da su najgore prošle ulice oko potoka Kustošaka, u zapadnom dijelu grada gdje se i potok razlio na nekoliko mjesta, dok su podzemne vode poplavile stanove u prizemlju. I tada je bilo ljudskih žrtava, a jedna od njih je bila starija gospođa koju su vatrogasci pronašli mrtvu u njezinom stanu u Ilici.

Osim Kustošije, voda je došla do kuća i u ostatku grada, a struja je u cijelom gradu bila isključena. Tramvaji su i tada stajali na mjestu, dok je jedan od njih, tramvaj broj 5, zaglavio u vodi. Pošto se to sve događalo usred radnog dana, Večernji list navodi da su djeca poslana doma iz škola i vrtića, a šteta je bila velika.

Građani glavnog grada se sigurno najviše sjećaju jednog drugog događaja kada je voda prekrila Zagreb, a to je poplava iz 1964. godine, kada se voda izlila iz korita, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap