[11.1.] Rođen glumac Mato Ergović, poznat po mnogim televizijskim i filmskim ulogama

Vladimira Paleček
11. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Bio je Pučanstvo u “Velom mistu”, Domenico u “Našem malom mistu”, Kanonik u “U registraturi”, šumar u “Svoga tela gospodar”, velečasni u “Mačak pod šljemom”… Brojne su uloge po kojima mnogi od nas pamte iznimno upečatljivoga glumca i komičara Matu Ergovića. Njegovi kolege pamte ga ne samo po iznimnom talentu, nego i duhovitosti te volji da svoje veliko znanje prenese mlađim glumcima.

Mato Ergović / Foto: youtube screenshot

Mato Ergović rođen je 11. siječnja u mjestu Novi Mikanovci pored Vinkovaca. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a realnu gimnaziju u Vinkovcima za vrijeme rata. U Vinkovcima se u Gradskom kazalištu i počeo baviti glumom.  Nakon pedagoškog tečaja u Osijeku 1947., radio je kao učitelj u Benkovcu, Imotskom, Splitu i Bežancu kraj Pregrade. Potom je 1951. upisao zagrebačku Akademiju za kazališnu umjetnost, kod profesora Branka Gavelle, na kojoj 1954. završava studij glume te se zapošljava u Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjoj Gavelli. Tamo je glumio od prvih predstava tog kazališta, legendarnih Gavellinih režija Krleže, “U logoru” i “Golgota”, nakon kojih su uslijedile predstave “O miševima i ljudima”, “Krvava svadba”, “Vještice iz Salema”, “Don Juan” i mnoge druge. Među ostalim, bio je Tripče u Držićevu “Dundu Maroju”, Harry Hope u “I ledar dođe” E. O’Neilla, Biskup u “Gloriji” iz 1970., Debeli purger u Radojevićevom “Kraljevu” Miroslava Krleže, Clotaldo u “Život je san” De la Barce, Cicerone u Krležinom “Areteju”, Vitez Toby Rigan u “Na tri kralja” te Kaliban u “Oluji”, a igrao je i u Šovagovićevoj drami “Sokol ga nije volio” koja je odigrana 224 puta.

U Gavelli ostaje do 1985. kada prelazi u dubrovačko Gradsko kazalište Marina Držića, gdje radi do umirovljenja 1992.

Stamenog držanja i ruralnoga nastupa

Kao upečatljiv karakterni i komični epizodni glumac stamenog držanja i ruralnoga nastupa, ostavio je traga u mnogim gledanim televizijskim serijama. Među ostalim, bio je Domenico u “Našem malom mistu”, Pučanstvo u “Velom mistu”, Kanonik u seriji “U registraturi”, velečasni iz “Mačka pod šljemom”. Bio je jedan od rijetkih glumaca koji su bili uvjerljivi u svakoj ulozi.

Tijekom više od četiri desetljeća odigrao je gotovo 70 uloga, među kojima je posljednja Don Florija u Marinkovićevoj “Gloriji” 1995. Zapamćen je i po ulogama u mnogim filmovima kojih je snimio šezdesetak, a među kojima su i “Svoga tela gospodar”, “Družba Pere Kvržice”, “U gori raste zelen bor”, “Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj”, “Povratak”, “Sokol ga nije volio”, “Maršal”, “Tu” i “Duga mračna noć”.

Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, a od mnogim nagrada koje je osvojio za svoj glumački rad ističe se Nagrada Grada Zagreba 1970.

Preminuo je u Zagrebu, 7. svibnja 2013.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap