Zdenka (74): “Ujutro prvo džezvu za kavu pripremim, uzmem štap i izvježbam se malo”

Barbara Jurišić
25. veljače 2022.
Priče
A- A+

Zdenka(74) je prije krpala kraj s krajem i radila poslove sa strane kako bi mogla zaraditi za školovanje svoje djece. Iako ih je kasno rodila, uspjela ih je odškolovati.

Zdenka(74) ispred Belišćanske tržnice
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Umirovljenicu Zdenku život nije mazio, ali sada može malo odahnuti jer, iako su primanja mala, njih je samo dvoje. Prije je s njima živjelo i dvoje djece koja su sada odrasla i završila svoje fakultete. U mirovini dio vremena provodi brinući se za muža, a slobodno vrijeme provodi u svojem vrtu i rješavajući križaljke. I dan danas prakticira jutarnju tjelovježbu prije kave.

Uzela dokup staža i otišla u mirovinu prije 50-e

Nakon dugog rada u Njemačkoj, baka Katica uživa u svojoj domovini

“Ja sam se bavila gimnastikom od svoje 4. godine i malo rukometom poslije. Što se škole i posla tiče, prvo sam radila u laboratoriju, završila sam višu kemijsku školu, radila sam u Kombinatu u laboratoriju. I onda, igrom slučaja, kad je bio dokup, direktor me nazvao i rekao da imam uvjete za dokup. Uzela sam taj dokup staža tako da sam ranije otišla u mirovinu. Kćerku sam u 42. rodila i onda, kad je kćerka bila nekih 6 godina, sam ja otišla u mirovinu”- priča nam gospođa Zdenka.

Govori nam kako su prije njih četvero živjeli na samo 890 HRD-a. Njezin muž je odbio vojnu mirovinu, čekao je starosnu mirovinu i bio je na birou 10 godina bez ikakvih primanja. Sada je malo odahnula jer je njih dvoje s dvije mirovine i lakše im je. Prije su morali krpati kraj s krajem i ona je radila, kako kaže, tuđe poslove kod drugih kako bi zaradila dovoljno za školovanje svoje djece.

“Sada imam dvoje fakultetski obrazovane djece i ja sam sretna majka. Mada sam ih kasno rodila, uspjela sam sve to riješiti. Uz dvoje djece imam i dvoje unučadi. S njima se ne družim baš jer kćerka mi je u Zagrebu, a oni će tek 18.3. godinu dana. Dvojke su. Ali dođu oni tako iz Zagreba po 3 ili 4 puta godišnje kod bake svoje. A sin mi se nije ženio, on je 40 godina” – govori razdragano umirovljenica Zdenka.

“Imam 74 godine, ali još pamtim”

Rekla nam je i kako ima muža od 68 godina koji je imao 8 laganih moždanih tako da ga služi i pazi, a u slobodno vrijeme se bavi vrtom i kaže da je krasan. Rekla nam je da u njemu ima mrkvu, peršin, maline, kupine, crveni luk, bijeli luk, salata, cikle, mahune, višnje, jabuke, lješnjak i tako od svega po malo.

“Ujutro kad se dignem, prvo džezvu za kavu pripremim, uzmem štap i izvježbam se malo, poslije uhvatim bilo što raditi dok mi voda uskuha i to je to. Rješavam križaljke, da mi ne zakržlja mozak. Imam 74 godine, ali još pamtim. Za kraj želim svim studentima reći da im je najbolje da što više toga kolokviraju, ako ne, barem da izađu na kolokvij. Neka pokažu volju, to profesori vide” – zaključuje savjetom gospođa Zdenka svoju životnu priču.

Zdenka (74): “Ujutro prvo džezvu za kavu pripremim, uzmem štap i izvježbam se malo”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap