Varaždinske ‘bake’ svaki će dan ići u bolnicu i čitati priče malim pacijentima

Jasmina Grgurić Zanze
25. rujna 2023.
Priče
A- A+

Iskustvo čitanja varaždinski umirovljenici iskoristit će na najplemenitiji način. Naime, svakog će dana ići na bolničke odjele dječje kirurgije i pedijatrije te tamo pričati priče malenim pacijentima. O ovoj aktivnosti, koju će provoditi dok je god i same udruge, razgovarali smo s predsjednikom Branimirom Mihalinecom.

baka unuci čitanje pexels

Čitanje djeci najbolji je lijek | Ilustracija: Pexels

Varaždinski umirovljenici, okupljeni u modernoj umirovljeničkoj udruzi Futur egzaktni, svakog će dana ići na odjele pedijatrije i dječje kirurgije Opće bolnice u Varaždinu i malim pacijentima čitati priče. Počinju u Dječjem tjednu koji se obilježava početkom listopada, a nastavit će, kako kažu, dok udruga postoji. Interes je velik pa su tako okupili i educirali već osam baka pričoljupki. O projektu Pričoljupci u bolnici razgovarali smo s predsjednikom nove udruge, Branimirom Mihalinecom.

Osam pričoljupki prolazi edukaciju i priprema literaturu

umirovljenica drži knjigu na koljenima i čita
Čitate li svojim unucima? Postoji jako dobar razlog zašto biste trebali početi

– Voditeljica projekta Đurđica Dropuljić radila je kao ravnateljica Društva ‘Naša djeca’ i tamo provodila ovu aktivnost. Njezinim umirovljenjem, priča je stala pa ju je odlučila iznova pokrenuti kroz našu udrugu. Sve smo dogovorili s bolnicom i od njih dobili veliku podršku. Naših osam pričoljupki prolaze edukaciju i pripremaju literaturu za različite uzraste djece na pedijatriji i kirurgiji. Tamo će ići svakog dana u vrijeme popodnevnog odmora. Vjerujemo da će nam se javiti još zainteresiranih za pričanje priča, tako da će se priče djeci u bolnici čitati svakodnevno i to dokle god će biti i naše udruge, kaže nam Branimir Mihalinec, predsjednik udruge Futur egzaktni.

Osim što će razveseliti bolesnu djecu u bolnici, bake i djedovi ovako će i sebi ispuniti srce. Svi koji se odluče, mogu se javiti u varaždinsku udrugu i uključiti se u čitanje i pričanje priča. Pripovijedanje je, kažu, najbolji lijek za ozdravljenje, a jedini uvjet za volontiranje je dobra volja i ljubav prema djeci. Projekt će ove srijede biti predstavljen na odjelu Pedijatrije Opće bolnice Varaždin.

Nove aktivnosti i za one koji imaju malu mirovinu

Predsjednika smo pitali i kako je pored svih dostupnih udruga umirovljenika odlučio pokrenuti baš svoju.

One su Pozitiva Senior - jedna sasvim drugačija udruga umirovljenika!

– Kada sam otišao u mirovinu, nisam mogao naći sadržaje koji bi ispunili moje vrijeme i interese s kojima se nisam stizao baviti dok sam radio. I ove udruge koje postoje su dobre, ali želio sam nešto drugačije. S radom smo krenuli u travnju, zasad imamo 58 članova i broj raste iz tjedna u tjedan. Imamo razne sekcije i radionice, svi sadržaji su besplatni. Naše projekte podržao je financijski Grad Varaždin, imamo i donacije, a članarina je 10 eura godišnje. Za one s mirovinom ispod 400 eura, besplatna je. Želja nam je da svatko može ovdje sudjelovati i raditi što voli prema svojim interesima, bez obzira na visinu mirovine, zaključuje Branimir Mihalinec.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap