Čitate li svojim unucima? Postoji jako dobar razlog zašto biste trebali početi

Ana Kanazir
3. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Čitanje ima mnoge prednosti, kako za odrasle, tako i za djecu. Osim što se razvija mašta i utječe na kreativnost, čitanje može imati veliku ulogu u životu djeteta, ali ipak, važno je da s djecom čitaju i odrasle osobe. Upravo to je otkrila Zaklada Bofill iz Španjolske koja se bavi proučavanjem obrazovnih politika. Otkriveno je da će djeca bolje razumjeti kada im čita odrasla osoba, mama, tata, baka ili djed.

Ilustracija: Pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, prema podacima za 2021. godinu u zagrebačkim knjižnicama je čak 17.000 članova starijih od 60 godina, a oni su posudili više od 420.000 jedinica knjižnične građe. Ovo je dokaz kako stariji puno čitaju, a sada imate razlog više da čitate s unucima.

knjižničarka Ira Tuzlančić
Jeste li znali da u Knjižnicama grada Zagreba postoje razni programi za osobe starije od 65 godina? Donosimo više informacija

Najbolje će djelovati čitanje prije spavanja

Iz Zaklade Bofill su otkrili kako između 20 posto i 23,2 posto učenika u Španjolskoj ima nisku razinu razumijevanja kada sami čitaju tekst, a to onda utječe i na uspjeh u školi. S druge strane, pokazalo se kako su osnovnoškolci s kojima čitaju roditelji ili drugi odrasli napredniji u razumijevanju tekstova, prenosi N1. Pedagog i profesor Juan Mata je otkrio i kakvo čitanje će imati najviše pozitivnog učinka.

– Postupak bi se trebao sastojati od čitanja naglas prije spavanja, obiteljskih razgovora oko knjiga, odlaska u knjižare s roditeljima, prisutnosti knjiga, novina ili časopisa u vašoj kući. O darovima koji se sastoje od priča, stripova ili romana, objašnjava Mata.

Ne zaboravite i na druge aktivnosti s unucima

Napominjemo kako nije važno da se nužno radi o roditeljima, jer istu zaslugu mogu imati i bake i djedovi. U Španjolskoj tako postoji poseban program u kojem je 1.800 dobrovoljaca koji čitaju s djecom, a među njima je i umirovljenik Mario Amengou koji ima 76 godina, a sada već deset godina čita s djecom.

– Nemam unuke pa za ovu djecu radim isto ono što bih radio za svoje unuke. Prekrasno je vidjeti kako im se otvaraju oči kada napreduju, rekao je.

Osim čitanja, uvijek s unucima možete pohađati i kreativne radionice, kao na primjer, u sklopu projekta “Kreativni u mirovini”, možete otići na međugeneracijske susrete na kojima umirovljenici s unucima izrađuju različite kreativne stvari, a o čemu smo pisali ovdje.

Jednako tako, uvijek je dobro biti učlanjen u gradsku knjižnicu kako biste lakše došli do raznih knjiga ili slikovnica. Tako Grad Makarska umirovljenicima pruža mogućnost besplatne godišnje članarine. Potrebno je da imate najmanje 65 godina i da vam je prebivalište na području Makarske, a mirovina do 465 eura. Kako bi mogli besplatno posuđivati knjige, treba podnijeti zahtjev i dodatnu dokumentaciju u Gradsku knjižnicu Makarska.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap