Umirovljenik Štef prodaje kestene: ‘Malo kupaca imamo, stari imaju male penzijice’ 

Ivana Moslavac
30. listopada 2025.
Priče
A- A+

Umirovljenik Štef na tržnici Kvatrić prodaje kilu kestena za tri eura. Osim kestena, prodaje i kestenov te bagremov med jer uzgaja pčele. Prodaja ide slabo, kako je rekao, stariji nemaju novca jer imaju male mirovine. Kesteni sada ipak ‘idu’ više nego med jer im je sezona, a meda ima uvijek. Iako je u mirovini, Štef voli prodavati na tržnici.

Prodavač Štef

Prodavač Štef | Foto: Mirovina.hr

Sezona je kestena, a puno starijih si ih ne može priuštiti zbog cijene. Umirovljenik Štef na zagrebačkoj tržnici Kvatrić prodaje kestene i med. Nije zadovoljan prodajom, pretjerano ne dolaze ni stari ni mladi, kako je rekao. Stariji su još uvijek ‘vjerni’ kupnji na tržnicama, no za njihove male mirovine cijene su često previsoke.

‘Malo kupaca imamo, stari imaju male penzijice’

Umirovljenik Štef kilogram kestena prodaje po tri eura. Prodaje dvije vrste meda, bagremov i kestenov med. Cijena bagremova meda je 10 eura, a kestenov je nešto skuplji i stoji 12 eura.

– Malo imamo kupaca, je l’ vidite da nema ljudi? Dva, tri čovjeka idu, zaustavi se, pita pa ode i to je to. Ljudi nemaju novce. Mladi ne dolaze na tržnicu, stari nemaju, imaju male penzijice. Med se kupuje slabo, čujte, a kesten se kupuje. Kestena je sad sezona, dva, tri tjedna, mjesec dana i nema više kestena. Meda može imati uvijek isto. Med je nekvarljiv. Inače ima i mladih i starih, dolaze mladići s curom. Da imam veliku mirovinu možda bi ja opet bio tu, iz dosade ideš. Star čovjek sam, pčele imam, hranim i to držim pa onda imam meda, kad je viška to prodajem, šta ću s viškom? Svi prodaju višak, ispričao nam je Štef.

Kumica
Recept za pekmez od šljiva: 'Za dvije i pol do tri ure je gotov, onaj pravi starinski'

Istarski maroni prodaju se po šest eura

Osim Štefa, na tržnici Kvatrić ima još prodavača kestena. Kod jedne prodavačice kila kestena skuplja je nego kod Štefa. Kilogram kod nje stoji četiri eura, dok dvije kile prodaje za sedam eura. Također, istarski maroni, koji su nešto krupniji, prodaju se za šest eura po kilogramu.

Sezona je i pekmeza pa smo nedavno kumicu na Dolcu pitali kako radi svoj domaći pekmez od šljiva. Pravi starinski pekmez od šljiva radi u velikim količinama. Sve kuha u kotlu oko tri sata, a pekmez čuva i po dvije godine, o čemu smo pisali ovdje.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap