Umirovljenik Jadranko (62): „Supruga i ja smo radili 80 godina, a zbrojeno nemamo 5.000 kuna primanja“

Barbara Jurišić
21. kolovoza 2022.
Priče
A- A+

Jadranko (62) ima preko 40 godina radnog staža te je njegovu polovinu proveo za volanom. Posao vozača, ne preporučuje nikome jer, za vozače, nema spavanja i često radite prekršaje jer to od vas traže šefovi. Sretan je što je završio s poslom, ali mirovina mu je donijela nove muke. Unatoč tome, on nalazi sreću u svojoj zanimaciji – pecanju.

Jadranko (62) u Valpovu
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Umirovljenik Jadranko živi sa svojom ženom. Radio je oko 41 godinu te je dio radnog vijeka proveo kao vozač. Vozači „vide svijeta“, no nije uvijek sve tako bajno.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

„Na kraju krajeva, da se nešto dogodi, ja idem u zatvor“

„Pola radnog vremena sam proveo kao vozač, a pola u poljoprivredi. Imam, ukupno, oko 41 godinu staža. Bio sam 5 godina u Njemačkoj i 35 ovdje. Nikom ne preporučujem posao vozača. Sve ovisi o tome kakve su gazde, ali nema spavanja. Većinom gazde tjeraju. Praviš prekršaje, voziš više nego što treba, govore vam kako nema problema i kako će oni platit’. Ali, na kraju krajeva, da se nešto dogodi, ja idem u zatvor, ja odgovaram. To je tako, ako nećeš tako radit’, dobit ćeš otkaz.“ – ispričao je gospodin Jadranko.

Malo mu je toga lijepoga ostalo u sjećanju jer je njegov posao zahtijevao da on ostane koncentriran na vlastito okruženje. U sjećanju mu je, uglavnom, veliki napor, umor i rad. Nekih konkretnih događaja se ne može sjetiti. Zahvalio je Bogu što je taj dio njegovog života gotov. No završetkom posla, počele su nove borbe.

O mirovini, mladima i ribolovu

Umirovljenik Zlatko (60) se bavi hobijima za koje prije nije imao vremena

„Supruga i ja, oboje smo u mirovini. Nas dvoje skupa smo radili oko 80 godina i kad zbrojimo svoja primanja, nemamo ni 5.000 kuna. Kako da živimo? A što nas još čeka po ovim najavama i svemu… Katastrofa, što da vam kažem?“ – upitao je umirovljenik Jadranko.

Nadovezao se na to te je poručio mladima da uče. U vrijeme kada je on stupao u radni odnos, bilo je posla za one bez fakulteta, ali danas je izraženije pravilo da što je viša škola, bolji je posao, bolja je plača te samim time i mirovina. No, međutim, ne isplati se raditi u Hrvatskoj.

Njegova zanimacija kroz život je pecanje. S time se bavio prije, ali sad, kako je u mirovini, bavi se time kad god može. Prije skoro 20 godina je uhvatio šarana od 18 kg te mu je to ujedno najveći ulov.

Umirovljenik Jadranko (62): „Supruga i ja smo radili 80 godina, a zbrojeno nemamo 5.000 kuna primanja“
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap