Umirovljenica Sonja (73) štedi na svakom koraku: ‘Na kraju mjeseca mi možda ostane 10 eura’

Ana Kanazir
26. ožujka 2023.
Priče
A- A+

Sonja ima 73 godine i živi sa svojom kćerkom. Njih dvije se dobro slažu, dijele troškove stanovanja, dok Sonja obavlja kućanske poslove. Rekla nam je kako joj na kraju mjeseca ne ostane puno novca, ali i kako pokušava uštedjeti gdje god može.

Umirovljenica Sonja na tržnici

Umirovljenica Sonja | foto: Mirovina.hr

Sonja je u mirovini već 11. godinu, a priznala nam je da joj je teško sjeo prelazak s kune na euro, ali i da pokušava uštedjeti na svemu. U način štednje spada i suživot s kćerkom, ali i biranje namirnica u kupovini na tržnici.

‘Kupujem samo nužno’

Mnogi umirovljenici i dalje zbrajaju svaki cent i vješto ili manje vješto preračunavaju iz eura u kune i obrnuto. Umirovljenica Sonja nam je priznala da joj je teško pao prelazak na euro, ali i da joj se čini da sada puno više troši.

– Užasan mi je bio prelazak s kune na euro, mirovina se minimalno povećava, a nekako puno više trošim. Jako pazim i biram čak i na koju tržnicu idem da bih uštedjela. Kupujem samo nužno, rekla nam je 73-godišnjakinja.

Priznala nam je kako joj na kraju mjeseca ostane jako malo novca, točnije, ostane joj deset do 20 eura, pa samim time joj ne ostane ništa za štednju. Puno novca joj ode na kupovinu suplemenata da bi si, kako kaže, malo pokrpala zdravlje. Ipak, kod kupovine dodataka prehrani je potreban poseban oprez, a sve detalje nam je u ovom tekstu ispričala magistra farmacije Ana Babić Perhoč.

prodavačica Beba na tržnici Kvatrić
Beba (64 ) o radu na tržnici: 'Da ne prodajem na placu, ne bih mogla preživjeti'

Živi s kćerkom s kojom dijeli troškove

Sonja nam je otkrila i kako živi s kćerkom s kojom dijeli troškove, ali i kako ima nekoliko hobija.

– Živim s kćerkom, dijelimo troškove po pola. Njezina je dobra volja da ona nekada pokrije više toga, ali ja ne forsiram. Preuzela sam sve vezano uz kuću, kao i obitelj tako da ja obavljam sve kućanske poslove.

Kako smo saznali, ova umirovljenica često ide do unuka koji žive izvan Zagreba, osim toga hoda, a tri puta tjedno ide i na gimnastiku. Koliko je važno vježbanje u starijoj dobi nam je otkrila Željka iz Krapine, koju je vježbanje spasilo od depresije. Njezinu priču možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap