Umirovljenica Renata: ‘Sada imam vremena za sve drage ljude s kojima se prije nisam stizala družiti’

Ana Kanazir
22. listopada 2023.
Priče
A- A+

Renata je umirovljena psihologinja, a ispričala nam je kako tek sada, u mirovini, ima vremena za druženje, uživanje s unukom, ali i za čitanje. Ipak, ona je jedna od umirovljenika koji i dalje rade pa uz svoje obveze na Učiteljskom fakultetu trenutno piše i stručnu knjigu iz područja razvoje psihologije.

Umirovljenica Renata ispred zida s nacrtanom bundevom i drvećem, a pored nje se nalazi sijeno

Umirovljenica Renata | Foto: Privatna arhiva

Umirovljenica Renata u mirovini ima više aktivnosti u kojima uživa, a posebno zadovoljstvo joj pružaju druženja s dragim ljudima i s obitelji. Osim toga, radi i u mirovini pa ima popunjene dane, ali pronalazi vrijeme i za odmor.

Nema mirovanja u mirovini

Prof. dr. sc. Renata Miljević-Riđički je prije odlaska u mirovinu radila na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. U mirovinu je otišla kao redovita profesorica u trajnom zvanju tako da još uvijek radi na poslijediplomskom i specijalističkom studiju fakulteta.

– Fakultetski profesori rijetko odlaskom u mirovinu prestaju sa svim aktivnostima. Još uvijek sudjelujem u znanstvenom radu i nekim edukacijama u zajednici. Također pišem i pripremam jednu stručnu knjigu iz područja razvojne psihologije, rekla nam je Renata.

Otkrila nam je i kako je članica Tima za krizne intervencije Društva za psihološku pomoć. Kako kaže, povećao se broj situacija u kojima je potrebna psihološka pomoć i to zbog narušenosti mentalnog zdravlja, naročito nakon posebnih pravila za vrijeme korone.

‘Dobrobiti prirode su neizmjerne’

Uz posao, Renata ima vremena i za odmor u mirovini pa tako svaki slobodan trenutak voli provoditi u svojoj kući u Gorskom kotaru gdje okuplja prijatelje, a puno vremena provodi i u prirodi.

– Gorski kotar je idealno mjesto za korištenje takozvane šumske kupke, ali i za dugačke šetnje, branje gljiva i trava za čajeve. Blizu su Lokve, lijepo mjesto za plivanje ili samo šetnju oko jezera. Dobrobiti koje pruža priroda su neizmjerne. S društvom ljeti skupljam trave, zatim ih sušimo i u zimskim danima uživamo u čajevima. Nakon dnevnih aktivnosti, navečer uživamo u kartanju, kazala nam je umirovljenica.

Ipak, mirovina joj je pružila i više vremena pa nam je priznala kako se napokon vratila i čitanju beletristike. Kako kaže, dok je radila je većinom čitala znanstvenu i stručnu literaturu, a sada ima vremena za čitanje drugih stvari. Tako je prva knjiga koju je pročitala kao umirovljenica bila ‘Genijalna prijateljica’ od Elene Ferrante.

Odlazak u mirovinu i nova uloga

Renata je odlaskom u mirovinu dobila još jednu životnu ulogu, ulogu bake koja je mnogima najvažniji dio života.

– Nedugo nakon odlaska u mirovinu, postala sam baka. Unuk i ja rado provodimo vrijeme zajedno. Drago mi je što imam vremena, ne samo za unuka, već za drage mi ljude s kojima se prije, radi posla, nisam stizala družiti koliko sam željela, objašnjava nam.

Baš kao i ostali umirovljenici i naša je sugovornica na svojoj koži osjetila negativne strane mirovine. Otkrila nam je da su joj se prihodi značajno smanjili nakon odlaska u mirovinu, ali da je ‘spašavaju’ dodatni poslovi i to ne samo u materijalnom smislu.

Za kraj nam je, baš kao i svi koje sretnemo na ulici, dala poruku za sve umirovljenike.

– Svatko ima svoje interese i lako je naći nešto što vas veseli. Meni su to prvenstveno obitelj i prijatelji, a najljepši su zajednički trenuci u prirodi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap