Umirovljenica Marija zadržala bašču iz hobija: “Sin i ja ne želimo biti bez svog povrća”

Barbara Jurišić
21. svibnja 2022.
Priče
A- A+

Domaćica Marija u mirovini se bavi uzgojem vlastitog povrća, ali, za razliku od mnogih drugih umirovljenika, to je za nju hobi i ljubav koja je protkala cijeli njezin život. Uzgaja, uglavnom, povrće te najviše voli papriku, rajčicu i krumpir, a posebno je izdvojila bundevice.

Marija (74) kod Valpovačke tržnice
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Marija (74) se cijeli život bavi poljoprivredom pa tako i sada u mirovini. Živi sa svojim sinom te i sad ima jednu malu bašču jer ne želi da oni budu bez svojeg povrća. Njezina bašča je dovoljno velika da uspiju uzgojiti povrće za svoje potrebe, a dovoljno mala kako bi ju ona sama obrađivala. Od biljaka su joj, kaže, najdraže bundevice jer od njih može praviti razna slatka i slana jela.

Zdenka (74): "Ujutro prvo džezvu za kavu pripremim, uzmem štap i izvježbam se malo"

„Ja sam domaćica, evo kuham, u bašči sam. Tako sam i do mirovine radila, bili smo poljoprivrednici. Kopali smo, sijali krumpir, kukuruz, žito. Krumpirovih zlatica se nismo mogli riješiti nikako. Jedino kupiti špricivo pa pošpricati i gotovo, drukčije ne ide nikako. Držali smo marvu i sve održavali što se tiče sela.

I sada imam malu baščicu, nije velika, ali za nas dovoljno. Ja i sin smo sami i bez povrća svojeg ne želimo biti. Koliko nam za nas treba, toliko imamo. Radimo to više iz hobija, mada sam starija, ja volim te bašče raditi i gotovo. Najviše volim papriku, paradajz i krumpir, ali sve povrće mi je drago. Posebno volim bundevice, ima ih jako puno vrsta. S njima se mogu raditi i kolači i jesti ih na slano i pohati ih se može. S njima se sve može “ – zaključila je gospođa Marija.

Umirovljenica Marija zadržala bašču iz hobija: “Sin i ja ne želimo biti bez svog povrća”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap