Trbušni ples kao nadahnuće i rekreacija za sve generacije žena u Zagrebu

Vladimira Paleček
6. siječnja 2018.
Priče
A- A+

Da dame u zrelijim godinama mogu biti itekako zgodne i seksepilne dokazuje nam grupa zagrebačkih trbušnih plesačica Belly Ladies, koje vodi seniorska kraljica trbušnog plesa za 2010. godinu, Rajka Boškin. Njezina grupa, oformljena prije osam godina, broji sedam članica koje imaju od 40 do preko 60 godina.

Foto: Belly Ladies

Trbušni ili orijentalni ples naziv je kojim se općenito označavaju srednjoistočni i bliskoistočni plesni stilovi. Na arapskom je jeziku poznat kao raqs sharqi (“ples istoka”) ili raqs baladi (“narodni ples”). Većina modernih plesačica prihvatila je izraz trbušni ples kao povijesnu činjenicu, dok drugi gledaju na taj naziv kao na nešto što su izmislili turisti koji su posjetili područje Bliskog istoka u ranom 19. stoljeću. U zemljama njegova podrijetla djevojčice (pa i dječaci!) počinju učiti plesati od rane dobi. Zbog povećanog interesa za ovu plesnu formu, danas se po čitavom svijetu nude tečajevi trbušnog plesa.

Ritualni plesovi plodnosti

Oko točnog podrijetla ove plesne forme još uvijek se raspravlja između plesnih zanesenjaka. Često zanemarivana činjenica da se na Srednjem i Bliskom istoku uglavnom pleše u svrhu slobodnog druženja i zabave prije nego radi svečanih profesionalnih nastupa u noćnim klubovima, dovela je do sve većeg nerazumijevanja prave prirode ovog plesa, te su se pojavile proturječne teorije o njegovom podrijetlu; od teorija da potječe iz Grčke, odakle se širio s Alexandrom Velikim, do teorije da potječe iz staroga Gornjeg Egipta. Ipak, najpoznatija je teorija kako trbušni ples potječe od vjerskih obrednih plesova.

Čini se da postoji i niz arheoloških dokaza koji ju opravdavaju; stare iskopine i artefakti koji prikazuju lagano zaobljenu žensku figuru naglašenih bokova i grudi, podupiru antropološke teorije o visokom položaju ženskih likova u arhaičnoj božanskoj strukturi, upravo zbog svoje sposobnosti da mogu roditi. Rane poganske zajednice često su obožavale matrijarhalna božanstva i veličale fascinantnu sposobnost žene da kreira novi život. To su povijesni dokazi koji povezuju ritualne plesove plodnosti ovih kultura sa današnjim trbušnim plesom. Oštri pokreti kukovima i namjerno stezanje trbušnih mišića ukazuju na jaku vezu s “ponašanjem” ženskog tijela tijekom trudova i poroda.

Foto: Belly Ladies

Raskalašena Mata Hari

Bez obzira kako je započeo, ples ima dugu povijest u Africi, Srednjem i Bliskom istoku. Iako su bile provedene zabrane u Islamu (za sljedbenike Islama ples, pjevanje i glazba dio su društvenih rituala koji se izvode isključivo u posebnim prilikama kao što su obiteljske proslave) koje su se odnosile na zabranu prikazivanja ljudi u plesu na slikama, ipak je sačuvano nekoliko prikaza plesa kroz predislamski i islamski svijet. Knjige kao što su ‘Umjetnost i arhitektura Islama’ prikazuju slike plesača na zidovima palače. I perzijske minijature iz 12. i 13. stoljeća prikazuju iste motive. Izvan Bliskog istoka, raqs sharqi ples je postao popularniji tijekom romantike u 18. i 19. stoljeću. Tada se povećao broj turista na području Bliskog istoka i umjetnici su počeli prikazivali njihovo tumačenje života u haremu u Osmanskom Carstvu.

Plesne skupine bile su unajmljivane od strane stranih naručitelja i odvođene u London, Pariz ili Chicago kako bi prezentirale svoju jedinstvenu glazbu i ples. Njihova umjetnost bila je hvaljena ali i smatrana raskalašenom zbog – za tadašnje pojmove – skandaloznog prikaza ljudskog tijela. Neki plesači su bili prikazani u prvim filmovima. Primjerice, kratki film ‘Fatmin ples’ bio je široko distribuiran u malenim kinima, no zbog “raskalašenog” je plesa naposljetku pod pritiskom javnosti bio cenzuriran. Ipak, neke su zapadnjačke žene počele učiti ovaj plesni stil, poput najpoznatije svjetske špijunke Mate Hari kojoj je trbušni ples donio svjetsku slavu.

Foto: Belly Ladies

Plesne tehnike

Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela. Primjerice, u krugu koji je paralelan s podom izoliraju se ili bokovi ili ramena. Uobičajeno je naglašavanje pokreta koristeći se naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesač ili titra ili iskoračuje u predjelu ramena ili bokova. Uobičajena je i fleksibilnost stopala, “kotrljanje” trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima velova, kao i uporaba činela. Pleše se bosih nogu, kako bi se osjetila veza s Majkom Zemljom. Trbušni ples nije teško naučiti jer se sastoji od nekoliko osnovnih pokreta koje svi mogu naučiti i mnogo varijacija koje daju na volju mašti i kreativnosti. Pokreti su prirodni, samo ih treba osvijestiti.

Foto: Belly Ladies

Belly Ladies / Foto: Vladimira Paleček

Trbušni ples za svaku dob

“Trbušni ples opušta, odstranjuje napetost, popravlja loše držanje tijela i pozitivno djeluje na unutarnje organe. Kako za plesanje trbušnog plesa nema nikakvih ograničenja, pa tako ni u godinama, preporučila bi ga svim ženama u najboljim godinama. Dobit će tri u jedan: naučit će ovaj prekrasan ženstveni ples, dobro se rekreirati i dobro zabaviti. Dakle, umjesto na razne terapije ili kod psihijatra – svi na ples!” – ističe seniorska kraljica trbušnog plesa za 2010. godinu Rajka Boškin, ujedno i voditeljica seniorske plesne grupe Belly Ladies, škole orijentalnog plesa ‘Zuzana’.

Njezina grupa, oformljena prije osam godina, broji sedam članica koje imaju od 40 do preko 60 godina, a trbušnim se plesom bave već preko deset godina. Od tada nastupaju na mnogim školskim priredbama, rođendanskim proslavama i raznim drugim događanjima.

“Dođite, pridružite nam se i zaplešite s nama!” – poziva ova vedra dama sve zainteresirane da se jave na broj 091 7365 336 u Školu Zuzana ili na 091 233 4333 za grupu Belly Ladies. Njihova zagrebačka adresa je: Šubićeva 20/4.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap