Prvi puta u Hrvatskoj predstavljena nova rekreacijska igra za starije osobe – hodomet

Ana Kanazir
4. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Hodomet ili hodajući nogomet je sporija varijanta nogometa koja je namijenjena isključivo starijoj populaciji. Ima nešto drugačija pravila od klasičnog nogometa, pri čemu je glavno pravilo da se ne smije trčati. Igra se na malim terenima na otvorenom ili zatvorenom prostoru najčešće s pet igrača, golmanom i sa sucem koji će provjeriti da je sve po pravilima.

nogomet

nogomet | foto: Unsplash, Richard Boyle

Ova igra postoji u svijetu, a osmišljena je u Ujedinjenom Kraljevstvu 2011. godine, dok ju u Hrvatskoj provodi Udruga Sijede vrijede. Prvi turnir hodometa održat će se ove subote u ŠRC Šestine s početkom u 11 sati, nakon čega se planiraju organizirati češći turniri.

Oni su zaista nogometne ikone: Umirovljenici zaigrali na 'dva mala' u Maksimiru, a djeca...

Kako se igra hodomet?

Posebnost ove igre je zapravo ta što glavnu ciljanu skupinu čine sve muške osobe starije od 60 godina i ženske osobe starije od 40 godina. Prijateljske utakmice mogu igrati ekipe različite dobi, ali kada se radi o natjecanjima, sudjelovati mogu samo ljudi koji su iste dobne skupine.

S obzirom na to da se radi o pomalo neobičnoj igri i sama pravila su neobična. Tako je zabranjeno trčanje, odnosno svako trčanje rezultira neizravnim slobodnim udarcem, zatim u igri nema direktnog kontakta, nema igranja glavom, nema zaleđa/ofsajda, nema napadanja s leđa,… Sva pravila su uvedena radi sigurnosti igrača i prilagođena su njihovim godinama.

umirovljenici u šumi na nordijskom hodanju
Trener nordijskog hodanja: 'Dugotrajno bavljenje ovom aktivnošću dovest će do boljeg rada srčanog mišića, a preporučuju je i kardiolozi'

Zašto je dobar hodomet?

Kao što smo već pisali ovdje hodanje je vrlo zdravo za organizam jer djeluje povoljno na imunitet i smanjuje bolu zglobovima, a ova rekreacija uključuje dvije mnogima omiljene aktivnosti, hodanje i igranje nogometa.

-Hodomet nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti za starije osobe, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara. Pokazalo se kako je ova aktivnost dobra za ostati u formi i biti zdrav, poručuju iz Udruge Sijede vrijede.

Osim toga, može pozitivno utjecati na psihičko zdravlje i na podizanje samopouzdanja starijih osoba.

Udruga Sijede vrijede postoji od 2019. godine, a cilj joj je potaknuti starije osobe da budu što aktivnije, kao i srušiti predrasude i stereotipe koji postoje o starosti i starenju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap