Revolucija kretanja za slijepe osobe: Pametni štap WeWalk maksimalno olakšava život, a ima i mogućnost govora

Luka Kalac
13. siječnja 2024.
Priče
A- A+

Pametni štap veliki je tehnološki iskorak koji pomaže osobama s oštećenjem vida u njihovom svakodnevnom kretanju. Ovaj štap gotovo je identičan običnom dugom bijelom štapu za slijepe osobe, ali ima ugrađenu pametnu tehnologiju koja se, kako kaže predsjednik karlovačke Udruge slijepih USKA, Mirsad Bećirović, može koristiti kao navigacija u vozilu. Ne samo da može primati glasovne naredbe, već i detektira prepreke na putu prenoseći vibracije na ruku korisnika. To su samo neke od prednosti ovog zanimljivog pomagala koji bi mogao znatno olakšati život osobama koje ne vide.

Predsjednik Udruge slijepih USKA Mirsad Bećirović i članica Elena Mrkonja koriste pametni štap WeWalk i običan dugi bijeli štap za osobe s oštećenjem vida.

Pametni štap WeWalk | Foto: Udruga slijepih USKA

Svakodnevni život osoba s oštećenjem vida prepun je prepreka. Nažalost, za neke od njih rješenje se ne nazire, ali zahvaljujući razvoju tehnologije, iz dana u dan, pojedine stvari su im poprilično jednostavnije. Inače, nije svako oštećenje vida sljepoća. Najteži oblik je onaj u kojem je osoba u potpunosti izgubila vid te je, kako kažu, u mraku. Isto tako, slijepom osobom se smatra i ona osoba koja djelomično vidi svjetlo ili ostatak vida do dva posto na oku s kojim bolje vidi.

Osobe s takvim oštećenjima vida služe se psima vodičima ili dugim bijelim štapom kako bi se kretali, no i za to je potrebna obuka. Malo ljudi to zna kao Mirsad Bećirović iz Karlovca koji je slijep od svoje 24. godine života. Bećirović je, između ostalog, predsjednik udruge slijepih USKA čiji je stručan tim naišao na fenomenalan proizvod čiji je cilj još lakše kretanje slijepih osoba. Riječ je o pametnom štapu WeWalk koji je naš sugovornik sam koristio i testirao.

Jedina tvrtka koja zapošljava isključivo slijepe osobe proizvodi - sapune s točkicama

Pametni štap WeWalk se spaja s pametnim telefonom

Razlika između običnog dugog bijelog štapa i dugog bijelog štapa WeWalk je ta što se za korištenje običnog dugog bijelog štapa koristi tehnika za koju se mora proći obuka. Prije svega, ona je neophodna kako bi ga se moglo pravilno i tehnički dobro koristiti tako da ne dođe do ugroze drugih osoba i osobe koja se njime koristi u prometu.

– Velika prednost pametnog štapa WeWalk je ta što se može spojiti s pametnim mobitelom koji ima govorni program. Pomoću aplikacije WeWalk može se dodirom izabrati željena lokacija kao što su restorani, pubovi, klubovi, institucije i slično. Općenito se može koristiti kao navigacija u vozilu, rekao je Mirsad Bećirović.

U nastavku je pojasnio kako se točno koristi pametni štap WeWalk i što je sve potrebno od opreme kako bi se iskoristile njegove prednosti u potpunosti. Bećirović je istaknuo kako je iznimno jednostavno korištenje ovog pomagala.

– Kada ga povežete s pametnim mobitelom, tada se na tom dugom bijelom štapu može uključiti opcija da sam štap ‘govori’ što omogućuje korisniku spremanje mobitela u džep. Tada se govorni program spoji na mali zvučnik smješten na pametnom štapu. Sve te upute potvrđuju se pomoću prsta na jednom malom ekranu koji se nalazi na dršci tog štapa, objasnio je Mirsad Bećirović.

Korisnika upozorava na potencijalne opasnosti

Važno je istaknuti i to da je u štap ugrađen mikrofon što omogućuje korisnicima slanje glasovnih naredbi tom pomagalu. Isto tako, pametni štap WeWalk ima i senzor koji detektira prepreke koje potencijalno mogu ugroziti gornji dio tijela, od pojasa prema glavi.

Zahvaljujući tom senzoru, tako se štiti pojas, struk i glava, a prepreke za donji dio tijela se dodiruju dijelom dugog bijelog štapa. To su riječi predsjednika udruge slijepih USKA koji je u nekoliko navrata i sam testirao pametni štap WeWalk.

Slijepi planinar Feručo (65) krenuo na put dug 1.100 kilometara, hodat će do Istre 50 dana

Štap ima i dodatne prednosti

Za razliku od običnog dugog bijelog štapa, pametni štap WeWalk vibrira kada nailazite na neke prepreke koje potencijalno mogu ugroziti donji dio tijela, od pojasa prema stopalima. Dodatna opcija je što na WeWalku samostalno možete namjestiti na kojoj udaljenosti od prepreke će vam štap pružiti znak u obliku vibracije, istaknuo je Mirsad Bećirović.

Pametna tehnologija ugrađena u ovaj štap olakšava i kretanje bez danjeg svjetla jer postoji opcija paljenja LED-ice, poznate i kao svjetlosne diode. Inače, to je od izuzetne važnosti kada se osoba kreće noću kako bi i ostali sudionici u prometu mogli uočiti korisnika štapa.

– Fenomenalan je i jednostavan za korištenje. Meni se osobno takvi uređaji sviđaju jer maksimalno olakšavaju život slijepim osobama i poboljšavaju mobilnost. Jedina mana tog štapa je njegova cijena kod distributera u Hrvatskoj od 650 eura. Inače su sva pomagala namijenjena osobama sa oštećenjem vida puno skuplja jer imaju dodatne aplikacije i programa, kazao nam je Mirsad Bećirović i dodao da se u slučaju pražnjenja baterije WeWalk može koristiti i kao običan dugi bijeli štap.

Jedina mana mu je cijena

Pomagala poput pametnog štapa su skuplja jer u cijenu treba uračunati i materijale. S druge strane, izrađuju se u manjim količinama pa je sam proces izrade i skuplji. Dodatno olakšanje predstavlja Vladino donošenje odluke o inkluzivnom dodatku koje je stupilo na snagu od 1. siječnja 2024. godine. Ono bi moglo olakšati svim korisnicima povoljniju nabavu pametnog štapa. To će popraviti našu financijsku situaciju, smatra Bećirović, kao i svim osobama s invaliditetom.

– Isto tako, osim dugog bijelog štapa WeWalk, koristio sam i psa vodiča. Do sada sam imao dva psa vodiča i meni iskreno je ovo najsigurniji i najjednostavniji oblik kretanja uz pomoć videće pratnje. Vi s bijelim štapom možete hodati i po pločnicima gdje su vam otprije poznate trase i kada, na primjer, uđete u trgovački centar gdje morate dodirivati stvari ili otići u bolnicu, onda je to već malo teža situacija, istaknuo je Mirsad Bećirović.

Nažalost, zasad se ne može do pametnog WeWalk štapa doći preko zdravstvenog osiguranja jer nije uvršten na listu pomagala. Da bi ga trebalo predložiti po proceduri koja postoji za prijedlog takvih pomagala, smatra i predsjednik udruge USKA. U nastavku je kazao kako će dati sve od sebe da dođe do toga jer bi bilo idealno da svaka slijepa osoba koristi taj štap.

Udruga ima i druge izume za slijepe osobe

Inače, Udruga slijepih USKA komunicira s raznim institucijama, surađuje s prijateljima, prisutni su u medijima i na društvenim mrežama i kontinuirano educiraju svoje članove. Uz to, imaju i stručan tim te prate sve novitete, pogotovo što se tiče tehnike i pomagala za osobe s oštećenjem vida. Isto tako, prate i IT sektor. Niz je tu sportsko-rekreativnih noviteta kao što su ronjenje s bocama, klizanje na ledu, rolanje i borilačke vještine. Neprestano iskušavaju nove stvari.

Kako kažu, čak i predlažu neka unaprjeđenja i samostalno su razvijali neke od njih. Prvi su na svijetu napravili pikado za slijepe osobe koji sam zbraja rezultate, što na dosadašnjim uređajima nije bilo moguće. Uz to, i prvi su u svijetu napravili mali prijenosni pikado za slijepe i slabovidne osobe koje korisnik može samostalno montirati na zid u stanu.

Upravo su u svojoj neprestanoj potrazi naišli i na pametni štap WeWalk. Takvi štapovi već postoje u svijetu jer su ga izradile mnoge firme, ali funkcioniraju na sličan ili neki sasvim drugačiji način. Pametni štap WeWalk su pronašli na društvenim mrežama čakovečke tvrtke Tiflo Globus. Sve novosti i aktualnosti oko pomagala za osobe s oštećenjem vida se mogu i popratiti na sajmu u Frankfurtu, otkrio je predsjednik udruge USKA.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap