Psiholog o čuvanju unučadi: ‘Kaže se da roditelji svoju djecu vole, a bake i djedovi obožavaju, ali…’

Ana Kanazir
14. svibnja 2023.
Priče
A- A+

Bake i djedovi često čuvaju unuke, pri čemu se s njima druže, ali ih i uče važnim životnim vrijednostima. Jednako tako, bake i djedovi se uz unuke mogu i bolje osjećati, a treba obratiti i pažnju oko samih odgojnih metoda. O tome koliko je važno čuvanje unuka, ali i na što sve treba paziti nam je otkrio diplomirani psiholog Bojan Klapčić.

Baka s unukom kojoj pokazuje nešto u knjizi, dok je u gornjem lijevom kutu fotografija psihologa Bojana Klapčića

Čuvanje unučadi | Foto: Pexels, Andrea Piacquadio/ Privatna arhiva

Bake i djedovi puno znače unucima jer ih čuvaju kada je potrebno, ali ih i uče mnogim stvarima. Osim toga, pružaju im i podršku u različitim oblicima, a i tu su za njih kada god je to potrebno. Ipak, na neke stvari bi trebalo obratiti pozornost u ovome ‘poslu’.

Bake i djedovi su izvor podrške

Uloga baka i djedova u čuvanju unučadi je velika. Osim što im mogu pružiti ljubav, oni ih uče i raznim stvarima, a provode i puno vremena s njima. Kako točno utječu bake i djedovi na unuke nam je objasnio i psiholog.

– Bake i djedovi pružaju sve oblike podrške unucima kao i roditelji, u skladu sa svojim raspoloživim resursima. Ponekad i s više strasti nego roditelji jer se kaže da roditelji svoju djecu vole, a bake i djedovi obožavaju, rekao nam je psiholog Klapčić.

Bake i djedovi mogu pomoći u raznim aspektima i imati više raznih uloga u skrbi o unučadi. Kako nam je objasnio Klapčić bake i djedovi mogu materijalno, odnosno financijski pomoći u obliku pripreme obroka za djecu, kupnji odjeće ili obuće, a mogu pomoći i u novcu, na primjer u pomoći otplate kredita roditelja, mogu ih i naučiti raznim stvarima, ali i pružiti važne životne lekcije, a i provoditi vrijeme s njima u prirodi u raznim aktivnostima. Osim toga, psiholog nam je rekao i kako su bake i djedovi česti ‘servisi za čuvanje’, ali kako je ovdje zapravo ključan dogovor baki i djedova s roditeljima, kao i vitalnost baka i djedova.

Bake i djedovi mogu puno toga prenijeti unučadi

Nerijetko bake i djedovi sudjeluju i u obrazovanju i edukaciji unuka kroz učenje čitanja i pisanja, računanja, a jednako tako ih uče i zadacima kao što su učenje korištenja pribora za jelo, različitih alata, učenje sportskih vještina kao što je vožnja bicikla. Psiholog napominje i kako bake i djedovi unuke često uče i socijalnim vještinama kao što su ljubaznost, bonton, upravljanje ljutnjom, ali i umjetničke vještine u koje spadaju crtanje, glazba i pripovijedanje.

– Bake i djedovi dok su vitalni mogu mnogo toga prenijeti svojim unucima od mentorske poduke iz brojnih područja obrazovanja do manira pristojnosti. Oni su odlični u modeliranju ponašanja djece jer su dobar autoritativan uzor u njihovoj socijalizaciji, objasnio nam je sugovornik.

Također, otkrio je i kako djeci prenose pozitivan sustav vrijednosti, ali ih i uče razlikovati dobro i zlo, utječu na razvoj pozitivnih snaga i vrlina, a pomažu im i da uspiju u životu kroz upoznavanje drugih ljudi koje inače ne bi upoznali.

– Mogu biti emocionalna podrška djeci u turbulencijama odrastanja kao što su prilagodba na dječji vrtić i školu, sukobi s roditeljima i braćom i sestrama, sukobi s vršnjacima, prve simpatije i mladenačke ljubavi. Konačno, pomažu djeci da razvijaju svoj identitet iz obiteljske kulture, tradicija, običaja, rekao je psiholog i dodao kako su bez sve ove podrške baki i djedova djeca osiromašena u svim navedenim oblicima pomoći.

Baka i unuci rade u vrtu
Istraživanje je otkrilo: Čuvanje unuka utječe i na duljinu života

Prednosti čuvanja unuka

Kao što smo već pisali mnogo puta, čuvanje unučadi može imati više pozitivnih utjecaja na bake i djedove, a sada nam je to potvrdio i stručnjak.

– Djedovi i bake uz unuke doživljavaju sniženi psiho-stres, jer bliskost oslobađa mnogo hormona sreće: dopamina, serotonina, naročito oksitocina. Bavljenje djecom potiče bake i djedove na kretanje i gibanje svih vrsta, tako da održava njihovu psihofizičku vitalnost. Djedovi i bake također mogu mnogo naučiti od svojih unuka, posebno u korištenju suvremenih informacijsko – komunikacijskih tehnologija i o mnogim drugim zanimljivim sadržajima koja djece uče danas u školama, a bake i djedovi im pomažu u tome pa se podsjećaju svog znanja, a i nešto novog nauče, otkrio nam je psiholog.

‘Treba komunicirati granice’

Ipak, kod čuvanja unučadi treba paziti na nekoliko stvari. Prije svega, treba s roditeljima dogovoriti odgojni stil kako ne bi došlo do nerazumijevanja i svađa.

– Odlično je za djecu da se odgojni stilovi roditelja podudaraju s odgojnim stilovima djedova i baka, da primjenjuju iste metode i postupke ili da se barem uzajamno dogovaraju. Veliki problemi nastaju kada roditelji s djecom dogovore opseg granica koje djedovi i bake onda proširuju unedogled, što djecu zbunjuje i daje im poruku da mogu živjeti neodgovorno, otkrio nam je Klapčić.

Što se tiče granica, one se moraju postaviti odmah na početku i trebale bi biti dvosmjerne. Odnosno bake i djedovi moraju znati gdje su njihove granice kod čuvanja unučadi, a to bi isto trebali unaprijed dogovoriti s roditeljima.

– Djedovi i bake imaju pravo postavljati granice svojoj djeci (roditeljima unučadi) i obrnuto roditelji mogu postavljati granice djedovima i bakama, jer se radi o odraslim osobama za koje je sasvim uobičajeno da se granice stalno komuniciraju. S druge strane i unuci mogu „nastradati“ od djedova i baka, u novije vrijeme se propituje praksa da djedovi i bake unucima daju slatkiše i ostalu nezdravu hranu te djecu izlažu pasivnom duhanskom dimu ili ih potiču u sjedilačkom životu, što povećava kod njih rizike od mnogih bolesti.

Psihologinja nam je otkrila jednu važnu stvar koju možete naučiti od svojih unuka

Negativne strane čuvanja unuka

Kod čuvanja treba paziti na jednu stvar, a to je iscrpljivanje. Iako bake i djedovi žele dati sve za svoje unuke, nekada je potreban oprez, a psiholog je upozorio i na još jednu stavku koja može predstavljati problem.

– Kod čuvanja unučadi, kao i kod svakog posla može doći do iscrpljivanja i sagorijevanja djedova i baka. Oni stoga imaju pravo da se privremeno ili trajno povuku iz tog posla, ako počne škoditi njihovom zdravlju. Drugi problem je što se djedovi i bake mogu uključiti u posredovanje u konfliktima između roditelja, u dobroj namjeri da ih pokušaju razriješiti, što može pomoći, ali može dodatno otežati postizanje kompromisa između roditelja.

Ne smije se ograničavati čuvanje unučadi

Na odnos bake i djedova prema unučadi mogu utjecati i konflikti između roditelja, a roditelji moraju voditi briku o ulogama baka i djedova u slučaju razvoda. Sve nam je detaljno objasnio psiholog Klapčić.

– Konfliktni odnosi između roditelja jako oštećuju skrb baki i djedova o unucima, i tu vrijedi isto pravilo kao i u svim bliskim odnosima: konflikte treba smanjiti na minimum. Kod razvoda brakova, bake i djedovi se ne razvode od svoje unučadi, pa je neopravdano ograničavati njihove susrete i druženja u ime neke „podjele“ ili još gore „osvete“. U idealnom slučaju razvoda braka roditelji se razilaze u miru i potiču međusobnu komunikaciju oko brige o djeci, potiču komunikaciju djece s drugim roditeljem i cjelokupnom njegovom rodbinom, naročito s djedovima i bakama. Sve drugo može bitno oštetiti pravilan psihofizički rast i razvoj djece i ograničiti im životna socijalna, obrazovna i radna postignuća u izazovnim vremenima u kojima živimo, rekao je psiholog.

Dodao je i kako bake i djedovi mogu biti izvrsni uzori, mentori, poticatelji mašte, kreativnosti, intuicije i životne mudrosti unučadi i njihov pozitivan utjecaj na djecu ne smije se ograničavati, pogotovo zato što vrijeme nije na strani djedova i baka, koji ponekad prerano odlaze iz života svojih unuka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap