Poziv Zaželi obustavio prijave: U samo dva dana dosegnuta su predviđena sredstva, a evo što će biti dalje

Ana Kanazir
7. listopada 2023.
Priče
A- A+

Poziv ‘Zaželi – program zapošljavanja žena’, odnosno njegov nastavak ‘prevencija institucionalizacije’, za cilj ima zaposliti teško zapošljive starije ženske osobe koje onda pružaju usluge starijim osobama ili osobama s invaliditetom. Prijave za ovaj poziv su se počele primati krajem rujna, dok je samo dva dana kasnije Poziv obustavljen i to zbog prevelikog broja prijava. Saznali smo sve detalje o kriterijima prijave, promjenama u Pozivu i što točno znači ova obustava iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji i provodi cijeli Poziv.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe

Pomoć starijima | Pixabay

Poziv Zaželi se provodi po fazama, a znatno olakšava život starijim osobama, kao i ženama koje teško pronalaze posao. Ipak, prijave na ovaj Poziv su trenutno obustavljene i to zbog prevelikog interesa. Saznali smo sve detalje iz resornog Ministarstva.

Projekt Zaželi ima itekako dodanu vrijednost: 'Pomoć, povezanost i prijateljstvo koje sam dobila je neprocjenjivo'

Poziv Zaželi pomaže starijima

Poziv Zaželi – program zapošljavanja žena, s naglaskom na žene starije od 50 godina, u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Osim toga, ovaj Poziv ima još jednu ulogu. Naime, njime se pruža podrška i pomoć starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici, o čemu smo pisali i ovdje.

Kroz ovaj program je uspješno financirano ukupno 1.184 projekata. U sklopu prijašnjeg programa, zaposleno je više od 22.500 žena koje su pružale usluge podrške i skrbi za gotovo 130.000 starijih i/ili nemoćnih osoba, što također govori o važnosti programa.

Kriteriji prijave na Poziv

Kako bi se cijeli projekt i dalje nastavio, kod novih prijava su promijenjeni njegovi kriteriji, a također se radi o nastavku projekta koji se sada naziva ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’. Kako su nam objasnili iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kriteriji za prijavu na predmetni Poziv su da je prijavitelj jedan od sljedećih pravnih subjekata (i područja djelovanja):

  • jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave,
  • neprofitna organizacija koja ima predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti ili
  • ustanova koja ima registriranu djelatnost pružanja usluga starijim osobama i/ili osobama s invaliditetom.

Kriterije određuje sektorski nadležno tijelo, u ovom slučaju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u skladu s odobrenim Programom Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Ipak, kriteriji se mogu mijenjati pa je tako sada lista prijavitelja u ovom Pozivu u odnosu na prijašnji Poziv ‘Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III’ proširena sa zadnjom kategorijom pravne osobnosti – ustanova koja ima registriranu djelatnost pružanja usluga starijim osobama i/ili osobama s invaliditetom.

S druge strane, baš kao i kod drugih podnošenja prijava za razne pozive, treba paziti na svaki detalj. Tako se recimo Projektni prijedlozi koji nemaju jasno naznačen datum i točno vrijeme (sati i minute) podnošenja i/ili broj pošiljke na temelju kojeg se može utvrditi datum i vrijeme slanja isključuju se iz postupka dodjele. Uz to, veliku ulogu će imati i brzina podnešenja prijava jer bi moglo doći i do potrošnje sredstava.

Kroz projekt Zaželi primijetili da djeca zanemaruju roditelje kada se netko drugi krene brinuti o njima

Poziv Zaželi je trenutno obustavljen

Prijave na Poziv Zaželi su se počele podnositi 20. rujna, dok je već dva dana kasnije Poziv bio obustavljen. Saznali smo i kako je pravi razlog tome veliki broj prijava, odnosno dosegnuto je 120 posto ukupno raspoloživog iznosa sredstava.

– Razlog obustave Poziva je propisan točkom 4.9 Uputa za prijavitelje Obustava i ranije zatvaranje te otkazivanje Prijavitelje predmetnog Poziva, u kojoj je navedeno sljedeće: ‘Poziv se obustavlja na određeno vrijeme u trenutku kada zaprimljeni projektni prijedlozi, u odnosu na zahtijevani iznos bespovratnih sredstava, dosegnu 120 posto ukupno raspoloživog iznosa PDP-a’, objasnili su nam iz Ministarstva.

Ne primaju se nove prijave

Osim toga, treba napomenuti i kako za vrijeme obustave sve zaprimljene prijave prolaze postupak dodjele bespovratnih sredstava koji se provodi u dvije faze, administrativna provjera i procjena kvalitete po redoslijedu njihova zaprimanja, ali i kako se u ovo vrijeme ne mogu podnositi nove projekte prijave.

– Ako u tom postupku neke projektne prijave budu odbačene ili se nekim projektnim prijava odobri manji iznos od onog koji su svojom projektnom prijavom zatražili, odnosno, ponovno se oslobode financijska sredstva, Poziv će se ponovno otvoriti kako bi se mogle zaprimiti nove projektne prijave. U tom slučaju isti kriteriji i uvjeti prijave će vrijediti i nakon obustave. Kriteriji i uvjeti prijave se mogu mijenjati samo izmjenom Poziva, rekli su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava za portal Mirovina.hr.

Za kraj smo saznali kako je u periodu od samo navedena dva dana zaprimljeno 590 prijava, a to je ujedno i povećanje u odnosu na prethodnu fazu kada je ukupno bilo ugovoreno više od 440 ugovora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap