Kroz projekt Zaželi primijetili da djeca zanemaruju roditelje kada se netko drugi krene brinuti o njima

Milan Dalmacija
5. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Općina Skrad, s jedva 1.000 stanovnika, krenula je u treću fazu projekta Zaželi, koji jamči skrb za starije osobe. Uz mnogo prednosti, pa i potrebu da ovakav oblik skrbi postane stalan, načelnik općine primijetio je i jednu lošu stranu. On tvrdi kako su djeca i unuci počeli zanemarivati svoje roditelje, odnosno bake i djedove, kad bi primijetili da se netko drugi počeo skrbiti o njima.

Ilustracija: Pixabay

Općina Skrad, smještena između Vrbovskog i Delnica, unatoč tome što broji svega oko tisuću stanovnika, među prvima je u državi krenula u realizaciju programa Zaželi koji je trenutno u trećoj fazi. Načelnik Damir Grgurić smatra da bi ovaj projekt trebao biti pretvoren u stalnu skrb u ruralnim sredinama s mahom starijim stanovništvom.

– Projekt Zaželi koji se temelji na velikoj pomoći starijim osobama o kojima se brinu žene koje teže mogu dobiti posao izuzetno je vrijedan i treba učiniti sve da postane stalni oblik brige o starijim osobama u ruralnim krajevima, a svakako treba stvoriti mogućnosti za zapošljavanje bar jednog muškarca koji bi obavljao zahtjevnije fizičke poslove koji su dio brige o starijim osobama, rekao je načelnik novinaru Novog lista Marinku Krmpotiću tijekom predstavljanja projekta u srijedu.

Pomoć stiže pješice

Projekt Zaželi ima itekako dodanu vrijednost: 'Pomoć, povezanost i prijateljstvo koje sam dobila je neprocjenjivo'

Skrb o starijim osobama na području Skrada trenutno je oslonjena na devet žena koje se od 1. veljače brinu za 62 starije osobe. Skrb i pomoć u svakodnevnim potrebama pružat će im sve do 30. srpnja ove godine. Većinu poslova obavljaju pješice. Automobilom idu samo do najudaljenijih naselja, otkriveno je na predstavljanju projekta.

– Biti star i sam teško je i inače, a na goranskom području tijekom zime to je još teže pa je i stoga rad naših žena uključenih u ovaj program iznimno vrijedan i važan. Korisnicima se pruža podrška u svakodnevnom životu uz isporuku kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, obavljanjem kućanskih poslova, nabavom lijekova, čišćenjem i pospremanjem kućanstva, pranjem i glačanjem odjeće, pratnjom pri odlasku liječniku, cijepanjem i nošenjem drva, čišćenjem snijega te druženjem i razgovorima koji su starim ljudima često i najbitniji, rekla je voditeljica projekta Nikolina Crnković Đorđević.

Negativna strana projekta

Iako projekt nosi mnogo pozitivnih stvari ljudima treće životne dobi, načelnik Skrada otkrio je i jednu manu. Naime, iako je briga o roditeljima, odnosno bakama i djedovima zapisana i u zakone kao obveza, ima onih koji se prestaju skrbiti o bližnjima kad započne projekt Zaželi.

– Zaželi je zamišljen kao pomoć i tako ga treba shvatiti. Nepošteno je zanemarivati svoje samo zato što se sad dodatno netko o njima počeo brinuti, ustvrdio je Grgurić.

Za realizaciju projekta u općini Skrad izdvojeno je 59.056 eura iz Europskog socijalnog fonda. Kao i drugdje, partneri lokalne zajednice u realizaciji ovog projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje te Hrvatski zavod za socijalni rad. Podsjetimo da je u cijeloj zemlji u trećoj fazi projekta Zaželi planirano zapošljavanje ukupno 8.475 žena koje bi se trebale brinuti za 51.082 osobe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap