Pod ovrhom do smrti: Baki Ivanki s mirovine se skida 505 kuna, blokirana je 18 godina

Jasmina Grgurić
14. studenoga 2018.
Priče
A- A+

Radni vijek Ivanka Kozarić provela je u Grami. Plaće nisu stizale, kao ni suprugu kao radniku Željezare. Jedna neplaćena režija bila je dovoljna da se dugovi počnu nakupljati. Zbog stečaja, završila je na burzi, a nakon nje u prijevremenoj mirovini. No, nju ne dobiva cijelu, nego joj se svakoga mjeseca skida četvrtina. I tako – do smrti.

Ivanka Kozarić jedna je od blokiranih umirovljenika Foto: Mirovina.hr

Svaki treći umirovljenik u Hrvatskoj ima neku vrstu novčane obustave na mirovinu. Njihov ukupni broj je oko 356.000, dok je ovršenih umirovljenika 26.000. Jedna od njih je i 70-godišnja Siščanka Ivanka Kozarić.

Kasnilo i po šest plaća

Umirovljenica je već 18 godina, a mirovina joj je prvo iznosila 1.150 kuna, da bi porasla na oko 2.000. Međutim, otkako je u mirovini, s primanja joj se “skidala” trećina, odnosno po novom zakonu četvrtina mirovine. Trenutno, to iznosi 505 kuna. Tako će, kaže Ivanka, ostati sve dok je živa.

“Radila sam u Grami, odnosno Nami i nismo dobivali redovito plaću. Kada jednu režiju ne platite, ne možete to više stići. Nismo dobivali po šest plaća. Muž je radio u Željezari i nije dobivao plaću isto. Na račun rata nije ništa htio tražiti jer je govorio da je išao radi domovine, a ne radi sebe. Ali, sada kada stisne, ne možeš lijek uzeti jer nemaš dosta novca. U međuvremenu smo oboje bili i teško oboljeli” – kaže ova majka dvoje djece i baka petero unučadi.

Ovrha nad četvrtinom primanja i dalje puno onima sa 1.348 kuna mirovine

U Nami je provela 33 godine, a zbog stečaja je bila prisiljena “preseliti” na burzu rada. Kada je stekla prve uvjete, kao nezaposlenoj su joj rekli da ode u mirovinu. Računi su se nakupljali, jer ih ona i suprug nisu imali od čega platiti. Od mirovine je kao jamac morala plaćati i tuđi kredit. Glavnicu bi, dodaje, platila već davno, ali kamate stalno rastu pa to više nije moguće stići.

“Trenutno imam novu ovrhu, za stan. Bila sam u situaciji da ga nisam mogla otkupiti, a za stanarinu nemam, niti bi je trebala plaćati kao zaštićeni stanar. No, INA je to ukinula, a ja ne mogu odvajati 720 kuna za podrumski stan koji plavi” – dodaje Ivanka Kozarić. 

Nikoga nije briga za čovjeka

Dok tako živi, nastoji gledati vedriju stranu. S obzirom da otežano hoda, svakog dana sjedne na svoj bicikl i uputi se na tržnicu po malo povrća. Od jamranja, kaže, nema ništa. Imala je i tešku operaciju, a kako bi kontrolirala zdravlje, na pretragu, unatoč ozbiljnoj dijagnozi koju je preboljela, mora čekati godinu dana.

“Kod nas je to uzelo maha, nikoga nije briga za čovjeka. Sin mi je otišao raditi van i kaže da se više neće vratiti, jer mu je kao špediteru stranac bolji gazda nego domaći” – zaključuje Ivanka.

Inače, u Hrvatskoj su najučestalije ovrhe na mirovinu one koje se odnose na prisilnu naplatu režijskih troškova, neplaćenih kredita te ostalih tražbina između fizičkih osoba uz ostalo.

Pod ovrhom do smrti: Baki Ivanki s mirovine se skida 505 kuna, blokirana je 18 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap