Ni na nebu ni na zemlji: Nezaposlena (59) mirovinu prisiljena čekati na burzi rada

Jasmina Grgurić Zanze
5. svibnja 2020.
Priče
A- A+

Gotovo trećina nezaposlenih osoba u Hrvatskoj starija je od 50 godina. Pritom su najugroženije žene, a najbrojnija dobna skupina na burzi rada upravo su oni u dobi od 55 do 59 godina, njih gotovo 20.000. Prestari za posao, premladi za mirovinu. Među njima je i 59-godišnja umirovljenica čija se kći obratila našoj redakciji.

starija zena

Ilustracija: Unsplash

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je trećina nezaposlenih osoba starija od 50 godina – 47.051 od ukupno 143.461 u evidenciji za ožujak.

Među tih 47.000 nezaposlenih 50+ građana, oko 16.000 ih je u dobi od 50 do 54 godine, a gotovo 19.000 od 55 do 59 godina. Oni su najbrojnija dobna skupina nezaposlenih građana Hrvatske. Starijih od 60 u potrazi za poslom je oko 12.500.

Kada gledamo po spolu, oko 2.000 je više nezaposlenih muškaraca nego žena starijih od 60. No, žena je oko tisuću više u dobi od 55 do 59 godina te čak oko u tri tisuće više od 50 do 54 godine. Jedan od razloga je što muškarci kasnije stječu uvjete za odlazak u mirovinu pa su duže na burzi. No, i jedni i drugi i treći nalaze se ni na nebu ni na zemlji.

Narušenog zdravlja, bez primanja čeka mirovinu

Prestari da bi ih netko zaposlio, premladi da bi im država dala u mirovinu. Za prijevremenu nemaju dovoljno staža, a kako bi i imali kada ih nitko ne želi zaposliti. Prisiljeni su stoga bez prihoda čekati onaj posljednji uvjet dobi koji je, dok uzalud čekaju zaposlenje, svake godine za žene sve dalji…

U najbrojnijoj kategoriji nezaposlenih građana nalazi se i naša 59-godišnja umirovljenica s čijom nam se pričom obratila njezina kći. Njezina majka je studirala pa se zaposlila kasnije. Na burzi rada završila je kao tehnološki višak prije dvije godine, a sakupila je 26 godina radnog staža.

Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti po novom zakonu od 1. 1. 2020.!

“Ona je na čekanju, narušenog zdravlja, ali opet nedovoljno za invalidsku mirovinu. Sada mora čekati još najmanje dvije godine da bi počela primati starosnu mirovinu, a do tada je bez ikakvih primanja. U rujnu će navršiti 60 godina te sukladno tim godinama nema šanse za ikakvo zaposlenje. A takvih kao ona je na tisuće…” – napisala nam je očajna kći. A pisala je i na adrese nadležnih ministarstava, no – bezuspješno.

Zapravo, čekati mora još tri i pol godine

Uvjet za odlazak u starosnu mirovinu trenutno je 62 i pol godine života. No, umirovljenica iz naše priče u mirovinu će moći tek za tri i pol godine, odnosno krajem 2023. godine, u kojoj se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu žena penje na 63 godine i tri mjeseca. Naime, ona će tek u prosincu imati 63 godine i tri mjeseca.

Starosna mirovina: Provjerite kada možete u mirovinu po novom zakonu!

U prijevremenu ne može, iako ima potrebne godine života, ali nema dovoljno radnog staža. Trenutni uvjet za žene je 57 i pol godina života i 32 i pol godine staža, a oboje se svake nadolazeće godine povećava za po tri mjeseca.

Država bi stoga hitno morala pronaći rješenje za osobe koje godinama mirovinu čekaju na burzi rada, jer potrebne godine staža nemaju priliku skupiti pa tako sve do ispunjenja uvjeta po dobi, što je za muškarce 65 godina, moraju živjeti bez ikakvih prihoda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap