Jelovnik u Domu za starije Maksimir: ‘Najdraža hrana su im, između ostaloga, palačinke, a malo teže prihvaćaju nova jela’

Ana Kanazir
3. travnja 2023.
Priče
A- A+

U Domovima za starije osobe postoje posebni jelovnici koji se moraju slijediti, a postoje i prilagođeni jelovnici za one koji imaju određena stanja ili bolesti. Otkrili smo kako izgleda jelovnik u Domu za starije Maksimir, ali i koja je najdraža hrana umirovljenicima u tom domu, kako izgleda slaganje jelovnika i na što se sve mora paziti.

dvije starije osobe jedu hranu s tanjura

Hrana | Foto: Pixabay

Sa starenjem dolazi do mnogih promjena u organizmu pa je i drugačija potreba za nutrijentima. Samim time je potrebno i prilagoditi hranu kako bi umirovljenici dobili sve potrebne vitamine i minerale. Posebno se za prehranu umirovljenika brinu u Domovima za starije osobe. Jelovnik u Domu za starije Maksimir je raznolik, a saznali smo kako se određuje i na što se sve pazi kod njegovog slaganja.

Objavljen koristan priručnik: Objašnjeno kako i zašto pravilna prehrana utječe na kvalitetu skrbi u domovima

Treba paziti na vrijednosni sastav namirnica

Prema prehrambeno-gerontološkim normama postoje pravila koja trebaju zadovoljiti jelovnici u domovima za starije osobe. Točnije, omjer makronutrijenata, koji služi kao orijentir za planiranje dnevne prehrane, kreće se u rasponu od 10 do 35 posto energije iz bjelančevina, od 20 do 35 posto energije iz masti i od 45 do 65 posto energije iz ugljikohidrata. Kod bolesti koje zahtijevaju promjene omjera makronutrijenata treba ove omjere malo promijeniti.

Važno je voditi računa o energijskoj i nutritivnoj gustoći hrane te konzumirati hranu koja je bogata hranjivim tvarima. Odgovarajuća prehrana nužna je kako bi se spriječila konstipacija i drugi probavni problemi, jačao imunosni sustav, regulirala anemija, održavale vrijednosti glukoze u krvi u poželjnim rasponima, ali i kako bi se smanjili simptomi osteoporoze i osteoartritisa te drugih prisutnih zdravstvenih problema. Hrana bogata energijom, a siromašna hranjivim tvarima ne preporučuje se u prehrani starijih osoba.

Sve je prema standardima

Saznali smo kako se točno hrana priprema u Domu za starije osobe Maksimir. Prije svega, tamo se hrana priprema prema prehrambeno gerontološkim normativima i smjernicama referentnog centra za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar za osobe starije životne dobi.

Iz Doma dodaju i kako se poštuju propisani sanitarni i HACCP standardi u okviru zakonskih propisa i nadzora u institucijskoj i izvaninstitucijskoj skrbi za starije osobe.

Također, velika pažnja se pridaje i slaganju jelovnika koji sastavlja Komisija za jelovnik koju čine stručni djelatnici i predstavnici korisnika, a koja se sastaje jednom tjednom i tada se osvrće na prošlotjedni jelovnik. Za vrijeme sastanka se vodi zapisnik koji se onda predaje ravnatelju Doma.

edukacija E-Qalin u domu za starije osobe Kantrida
E-Qalin sustav: 'Mijenjamo dom za starije osobe za kućanske zajednice u kojima su svi kao jedna obitelj'

Postoje dvije vrste jelovnika

Što se tiče količina koje se rade, iz Doma su nam otkrili da se svaki dan u kuhinji priprema oko 1.340 obroka od čega oko 120 obroka dnevno odlazi na dostavu korisnicima izvaninstitucijske usluge pomoći u kući na području Maksimira.

Na dan se poslužuju tri obroka dnevno, a korisnici koji imaju dijabetes dobivaju još dva međuobroka, pa oni dobivaju ukupno pet obroka. Korisnici koji imaju poteškoće pri hranjenju dobivaju kašaste obroke. Osim toga, postoje i dvije vrste obroka. Svaki da se priprema redovan obrok za korisnike koji nemaju zdravstvenih poteškoća i takozvana žučna dijeta, odnosno ovdje spadaju posebno prilagođeni obroci za osobe sa zdravstvenim problemima.

Kako pokazuje statistika iz 2017. godine, najviše umirovljenika u domovima za starije osobe imaju primarnu hipertenziju, nakon toga je cerebralni infarkt i na kraju prijelom bedrene kosti. Upravo zato treba i prilagoditi jelovnike za osobe u Domovima za starije osobe.

Jelovnici prate sezonske namirnice, a nekada se uvode i nove stvari

Saznali smo i kako su jelovnici uvijek dostupni svima, ali i kako se nabavljaju sezonske namirnice, a odabiru se i namirnice koje su u skladu s blagdanima.

– Jelovnici su korisnicima i obiteljima dostupni na oglasnim pločama. Obroci su usklađeni s mogućnošću nabave sezonski uvjetovanim namirnicama te u skladu s blagdanima, praznicima, a vezano uz tradiciju i običaje našeg kraja, rekli su nam iz Doma.

Dodali su i kako se periodički uvode nove namirnice i recepti čime se i proširuje jelovnik. Ipak, umirovljenici ne prihvaćaju uvijek novitete objeručke.

– Također, moramo pridodati da korisnici malo teže prihvaćaju nove namirnice i jela na koja nisu od ranije navikli, tako da su rjeđe zastupljene u jelovniku, ali su zastupljene (npr. leća, batat, slanutak itd.), otkrili su iz Doma.

Najdraža hrana umirovljenicima su palačinke, ali i sarma

Za doručak uz dvije vrste kruha i napitak poslužuju razne vrste namaza i sir, šunku, dijetalne salame i kuhana jaja. Svaki dan je doručak drugačiji. Kako su nam rekli, najdraža hrana umirovljenicima su svakako palačinke s pekmezom, tradicionalna palenta, krpice sa zeljem, sarma, domaći kolači ( štrudle i dizani kolači).

– Svjesni smo kako naši korisnici imaju različite prehrambene navike kao i različite prehrambene potrebe pa nastojimo unaprijediti uslugu prehrane kao i druge usluge koje ustanova pruža u okviru svoje djelatnosti, dodali su nam iz Doma.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap