E-Qalin sustav: ‘Mijenjamo dom za starije osobe za kućanske zajednice u kojima su svi kao jedna obitelj’

Ana Kanazir
12. ožujka 2023.
Priče
A- A+

E-Qalin sustav je poseban sustav upravljanja kvalitetom u području socijalne skrbi, odnosno ovaj sustav koriste Domovi za starije osobe diljem svijeta, točnije, domovi u 11 zemalja svijeta, a neki i u Hrvatskoj. Pokrenut je u sklopu EU projekta, a njegova posebnost je što je okrenut prema korisnicima i što omogućava kvalitetno pružanje usluga. U Hrvatskoj je zaklada Zajednički put nositeljica licence i provodi edukacije za uvođenje ovog sustava. Saznali smo detalje od ravnateljice Zaklade, Ines Vrban.

edukacija E-Qalin u domu za starije osobe Kantrida

edukacija E-Qalin u Domu za starije Kantrida | foto: Dom za starije Kantrida, privatna arhiva

E-Qalin sustav se u Hrvatskoj primjenjuje od 2011. godine i to u domovima za starije kojima je osnivač Primorsko-goranska županija i u jednom domu kojem je osnivač Istarska županija. E-Qalin sustav ima puno prednosti. U središtu je prilagodba korisniku, odnosno umirovljeniku koji se onda u Domu za starije osobe osjeća baš ‘kao kod kuće’.

Što je E-Qalin sustav?

E-Qalin sustav je zapravo usmjeren na korisnike, odnose i procese, a time se i stvaraju kvalitetni preduvjeti za kontinuirano unaprjeđenje kvalitete pružanja usluge. Također, kako nam kažu iz Zajedničkog puta, ovaj sustav utječe na povećanje zadovoljstva stanara, radnika i rodbine, ali i na kvalitetu usluge.

– U E-Qalinu mijenjamo dom za kućanske zajednice. Kućanske zajednice znače da je deset do 20 osoba na jednom katu, da imaju svoju kuhinju, svoj dnevni boravak i svoje sobe. Oni zapravo žive najbliže životu kakav su imali dok su živjeli s obitelji, objasnila nam je Ines Vrban, ravnateljica Zajedničkog puta.

Dodala je i kako na ovaj način korisnici imaju svoju autonomiju, ali i zajednički prostor gdje se druže i čine jedno kućanstvo.

Umirovljenici sjede u prostoriji za druženje u Domu za starije Maksimir
Dnevni boravak u Zagrebu: Znate li što je, kako funkcionira i kolike su cijene?

Dobar primjer je Dom Kantrida

E-Qalin je sveobuhvatan, inovativan i dinamičan sustav upravljanja kvalitetom u području rada i komunikacije s ljudima u Domovima za starije osobe. Kako nam je otkrila Vrban, zbog ovog sustava se domovi mijenjaju i fizički, odnosno ruše se zidovi kako bi ljudi bili što zadovoljniji. Dobar primjer uvođenja E-Qalina je Dom Kantrida u Rijeci.

– Posebno značajan rezultat predstavlja formiranje kućanskih zajednica u Domu za starije osobe Kantrida Rijeka. Takvim suvremenim konceptom rada stvara se okruženje slično obitelji u kojem se razvijaju bliski odnosi između radnika i stanara te u kojem stanari sudjeluju u kreiranju svih aktivnosti, rekli su nam iz Zajedničkog puta.

Također, kažu nam kako je velika prednost ovog sustava i provođenje evaluacije na godišnjoj razini pa se mogu vidjeti stavovi radnika, korisnika doma i rodbine, ali i je li došlo do napretka.

Kako do certifikata E-Qalin?

Svaki Dom za starije osobe ili slična ustanova mogu dobiti certifikat. Za njega je prvo potrebno da upravno vijeće ustanove donese Odluku o uvođenju E-Qalina, ali i da se educiraju radnici, da se formiraju grupe za razvoj i kvalitetu i da se postave kriteriji koji se žele ostvariti u prvoj fazi. Zaklada Zajednički put ima nacionalnu licencu za provođenje E-Qalin sustava i prošle godine su educirali 17 moderatora i procesnih vođa.

– E-Qalin edukacija organizirana je kroz dva zasebna programa (za procesne vođe i moderatore), a provodi se kontinuirano u više modula (oko 120 sati po svakom programu). Edukaciju mogu pohađati svi radnici domova za starije osobe nevezano za stupanj obrazovanja ali je nužno da se odaberu oni radnici koji su proaktivni, te koji imaju izraženu empatiju i komunikacijske vještine, otkrili su nam iz Zajedničkog puta.

Vrban nam je otkrila i kako se ovaj sustav stalno mijenja pa se i djelatnici onda sustavno educiraju, a edukacije se i ponavljaju kako bi se obnovilo znanje. Otkrila nam je i kako u domovima odlučuju tko će se educirati za koju poziciju. Prate se potrebe korisnika, djelatnika i rodbine, a prava prednost ovog sustava je što se rezultati vide vrlo brzo.

Umirovljenici u domu za starije Kantrida sjede u krug

umirovljenici u domu za starije Kantrida | foto: Dom za starije Kantrida, privatna arhiva

Uskoro se očekuje i širenje E-Qalina

S obzirom na to da se ovaj sustav prepoznao kao vrlo djelotvoran, planirana je njegova implementacija u veći broj domova za starije osobe na području nekoliko županija u Hrvatskoj koje iskažu interes. Iako već postoji u nekim dijelovima Hrvatske, predviđa se i širenje sustava.

– Ono što vam možemo sa sigurnošću potvrditi je da će se uskoro E-Qalin obitelj u Republici Hrvatskoj značajno povećati što će direktno utjecati na poboljšanje cjelokupnog sustava socijalne skrbi za starije osobe. Trenutno su neke županije pokazale velik interes. Voljeli bismo da se postave i drugi sustavi kvalitete da postoji zdrava konkurencija. E-Qalin se može primijeniti u svim organizacijama socijalne skrbi, i onima koji se bave invalidima, kao i u institucijama socijalne skrbi, svugdje je primjenjiv, samo se onda prilagođava po po potrebi, rekli su nam iz Zaklade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap