Damir (54): “Od moje mirovine živi nas četvero, žena i dvoje djece”

Barbara Jurišić
20. ožujka 2022.
Priče
A- A+

Umirovljeni Damir od mirovine preživljava sa ženom i dvoje djece, od koje se jedno još uvijek školuje. Vladine mjere u obliku dodataka i vaučera smatra tek kapaljkom koja neće nikomu riješiti problem, već služi samo za skupljanje birača.

Damir (54) u centru Belišća
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Umirovljenik Damir ima kumulativnu mirovinu u koju je otišao zbog PTSP-a, a od nje žive i supruga i dvoje djece od kojih se jedno još uvijek školuje. Smatra da Vladini dodaci i vaučeri neće riješiti problem poskupljenja i siromaštva. U mirovini mu je hobi glazba.

Četvero ih živi od jedne mirovine, srećom bez dugova

“Ostvario sam pravo na kumulativnu mirovinu, pola civilnu, pola vojnu. Imam srednju stručnu spremu i bio sam prodavač. U međuvremenu, poslije rata obolijevam od PTSP-a i onda sam otišao u mirovinu. Bavim se glazbom već dugo. Sviram uglavnom žičane instrumente. Imam još par hobija koji su usko vezani uz glazbu. Od sviranja do produkcije, rasvjete i tako. To su moji nekakvi hobiji da tako kažem. Nije mi dosadno” – priča nam gospodin Damir.

Ispričao nam je kako ih četvero preživljava s njegovom mirovinom. Kaže da mu je lakše jer ima svoj stan pa nema velikih dugova niti hipoteku. Njegova žena nije imala sreće na tržištu rada i, zbog toga, nije puno radila u životu. Ne zato što nije htjela, nego zato što je situacija takva kakva je. Jedno dijete im se još uvijek školuje i njihova kćerka je trenutno nezaposlena.

“80% stambenog fonda u Hrvatskoj je u rukama ljudi. Dokle god je tako, do tad smo i otporni, koliko toliko, na sva ta poskupljenja i na mala primanja. Čovjek koji ima svoju nekretninu, kuću ili stan, može preživjeti s vrlo malo na dan. Ako to nema, on postaje predmet manipulacije u smislu da mora ići tamo gdje može živjeti. Smatram da općenito u Europi dolazi do tendencije pokušaja da se ljudi razvlaste. To se ljudima radi tako da ih osiromašimo i da oni budu prisiljeni prodati to vlasništvo. Vrlo je sve umjetno napravljeno. Trenutna Vlada, ta koja je, gospon Plenković kojeg ja zovem Briselskim podanikom, zdušno sudjeluje u tom projektu” – nastavlja gospodin Damir.

“Vaučeri su samo zamagljivanje i borba za birače”

Hoće li vaučeri za struju pokriti razliku veće cijene koju za travanj najavljuje HEP?

“Vaučeri su idiotarija i glupost. To je samo kapaljka. Koliko će to trajati? To će trajati samo mjesec, dva i onda će to ukinut. Tko se nada tu nečemu, to je ništa. To nije nikakva pripomoć ljudima nego, nažalost, penzioneri moraju biti svjesni da će se morat skutrit. To su samo potezi zamagljivanja i borba za birače”- priča nam naš sugovornik.

Smatra da je za povećanje cijena odgovoran jedan posto ljudske populacije koji žele upravo organizirati svijet i iz tog proizlaze problemi s kojima se umirovljenici susreću. Te ljude naziva globalistima. Oni svojim mehanizmima moći, na koje mogu utjecati, žele organizirati svijet po svojim standardima i mjerilima. Kako utječu na sve, tako utječu i na sam porast cijena energenata.

Zatiremo gospodarstvo o kojem nam ovise mirovine

“Prvi mjesec zime, prosinac, na grani vrabac, šćućurio se i dršće od zime i, ako uskoro ne zatopli, smrznut će se. Tako je i bilo, smrznuo se i pao dolje. Gotovo, još malo i uginuti će. Međutim, u to vrijeme, taman su prolazila zaprežna kola. Konj se pokaka, ta kakica taman padne na vrapca i, pošto je drekić topao, on je malo živnuo, ugrijao se. To ga je spasilo, ali nije mogao izaći van iz tog drekića. Taman je naišla mačka, iskopala ga je iz dreka i smazala. Nije ti svatko neprijatelj tko kenja po tebi, niti ti je svatko prijatelj tko te vadi iz dreka”- prepričava umirovljenik Damir.

Poruka priče je, kaže, da ti nije svatko neprijatelj tko kenja po tebi, niti ti je svatko prijatelj tko te vadi iz dreka.

Ispričao nam je ovu anegdotu kako bi nam dočarao svoje mišljenje o tome kako je Europska unija ta koja, navodno, izvlači Hrvatsku iz problema, ali da se tu kriju neke loše namjere. Također smatra kako je osnovna pogreška Hrvatske države slijepo vjerovanje u Europske institucije i zatiranje vlastitog gospodarstva o kojem ovise naše mirovine sada i ubuduće.

Damir (54): “Od moje mirovine živi nas četvero, žena i dvoje djece”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap