Hoće li vaučeri za struju pokriti razliku veće cijene koju za travanj najavljuje HEP?

Jasmina Grgurić Zanze
14. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Osim hrane, poskupljuje benzin, plin, struja, a posljedično tomu i čitav niz usluga koje plaćamo… Energetski dodatak za umirovljenike i vaučeri od 400 kuna za energente dvije su najznačajnije Vladine mjere za ublažavanje udara sve većih cijena na građane, no hoće li to biti dovoljno? HEP je objavio koliko veće račune za travanj možemo očekivati.

Ilustracija: Rawpixsel

Cijena struje najvećem broju kućanstava od početka travnja porast će u prosjeku za 9,6 posto, što na mjesečnom računu znači 30-ak kuna veći iznos, pokazuju projekcije Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Bez Vladine intervencije plaćali bi 23 posto više

“Kako je i najavljeno u prezentaciji paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Vlade RH, računi za električnu energiju kućanstava prosječno će od 1. travnja porasti za 9,6 posto, što mjesečno iznosi oko 27 kuna”, naveli su iz HEP-a na upit Hine, prenosi N1.

novac
Energetski dodatak na mirovine: Kada je isplata, koliko iznosi, moram li se prijaviti?

Taj se izračun, objašnjavaju, odnosi na tipičnog kupca koji koristi javnu uslugu opskrbe (opskrbljivač HEP Elektra), u tarifnom modelu ‘bijeli’, uz omjer potrošnje od 60 posto u višoj i 40 posto u nižoj tarifi i čiji mjesečni prosječni račun trenutno iznosi 283 kune.

Vlada je ublažila poskupljenje struje, pri čemu je premijer već najavio da će cijena rasti 9,6 posto, a da bi bez Vladine intervencije rasla 23 posto. Na primjeru prosječnog kućanstva čiji je godišnji račun za struju 3.400 kuna prikazao je to Plenković ovako:

“Da ništa ne napravimo ta cijena bi narasla za 782 kune na 4.182 kune prosjeka u godini dana. S našim mjerama ono što je bilo 3.400 narast će na 3.725, dakle 325 kuna godišnje”, pojasnio je premijer sredinom veljače.

Plaćamo i naknade za obnovljive izvore, mjerilo…

Visina promjene računa, objašnjavaju iz HEP-a,  u svakom će pojedinačnom slučaju ovisiti o tarifnom modelu i količini potrošene električne energije te o omjeru potrošnje u višoj i nižoj tarifi.

Stižu nam tri novčane injekcije: Prosječnom umirovljeniku čak 1.000 kuna više!

Naime, po novome će kućanstva struju u višoj tarifi na jedinstvenom računu (energija i mrežarina) plaćati 0,9535 kuna po kWh (s PDV-om 1,0775 kn/kWh), što je 13,5 posto više nego što plaćaju sada, a u nižoj tarifi će porasti za 8,9 posto, na 0,4465 kn/kWh (0,5045 kn/kWh s PDV-om).

No, kućanstva uz to još plaćaju i posebnu naknadu za obnovljive izvore i visokoučinkovitu kogeneraciju u iznosu od 0,105 kn/kWh (bez PDV-a). Također plaćaju i mjesečnu naknadu za obračunsko mjerno mjesto i opskrbu, a od travnja će ta naknada i u ‘plavom’ i ‘bijelom’ tarifnom modelu porasti na 19 kuna (s PDV-om 21,47 kuna), s dosadašnjih 17,40 kuna (s PDV-om 19,66 kuna).

Na računima kućanstava iskazana je i solidarna naknada, koja, u skladu s vladinom uredbom iz 2015. godine, iznosi tri lipe po kilovatsatu, a koju će i nadalje u državni proračun uplaćivati HEP Elektra i HEP Opskrba.

Vaučeri će biti dovoljni prosječnom kupcu, ali…

Stižu vaučeri od 400 kuna za struju, plin... Evo tko će ih dobiti!

Socijalno ugroženim građanima vaučeri od 400 kuna sasvim će sigurno namiriti razliku u poskupljenju struje, čak i da se na struju griju, dok će neka kućanstva s tim iznosom uspjeti pokriti cijeli račun. Problem je što na vaučere velika većina građana nema pravo koje će ostvariti svega oko 90 tisuća kućanstava.

S druge strane, treba uzeti u obzir troškove grijanja uz troškove struje, pri čemu se situacija znatno mijenja, pogotovo ako je riječ o sve skupljem plinu.

Kada je riječ o jednokratnom energetskom dodatku za umirovljenike od 400 do 1.200 kuna, a koji ne ostvaruju pravo na vaučere, on sasvim sigurno nije dostatan kako bi se kroz čitavu godinu pokrpale razlike u poskupljenjima energenata, a kamo li i hrane.

 

Hoće li vaučeri za struju pokriti razliku veće cijene koju za travanj najavljuje HEP?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap