Znate li kada zapravo počinje sezona grijanja prema HEP Toplinarstvu? Donosimo odgovor

Ana Kanazir
24. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Zagreb griju dvije toplane, ona na Savici i ona na Trešnjevci, a HEP Toplinarstvo zaduženo je za distribuciju i opskrbu toplinskom energijom te njenom nabavom za krajnje kupce. Vrijeme kada kreće grijanje se svake godine odvija u isto vrijeme i na isti način, a ovisi o klimatskim uvjetima. Jednako tako, građani mogu od HEP-a tražiti pisanim putem da im se upali grijanje.

Foto: Pixabay

Donosimo informacije s našeg sestrinskog portala Bauštela.hr, gdje smo otkrili kako funkcionira Toplinarstvo, ali i brojne druge zanimljive detalje.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
racun struja HEP
Iz HEP-a otkrili na koje sve načine ove zime možete uštedjeti na električnoj energiji, a savjeti su vrlo zanimljivi

Kako funkcionira toplana Zagreb?

Gradnja termoelektrane-toplane Zagreb započela je 1959. godine, a trajala je tri godine, do 1962. godine kad je i puštena u pogon. Prvi potrošači bila su naselja Zapruđe i Trnsko u Novom Zagrebu. Uz proizvodnju električne energije, TE-TO toplom vodom opskrbljuje Novi Zagreb i dio je donjeg grada od ulice Kneza Branimira do Savske ulice, dok se zapadni dio opskrbljuje iz toplane koja se nalazi na Trešnjevci. Zanimljivo je da tijekom ljetnih mjeseci TE-TO vrelom vodom opskrbljuje cijeli grad, što joj omogućava spojna veza između dvije toplane koja se nalazi kod HRT-a.

Kada počinje sezona grijanja?

Pogonska spremnost TE-TO službeno počinje 15.09., a traje sve do 15.05. te u tom periodu toplana mora biti u pripravnosti za početak rada. Trenutno važeći podzakonski akti propisuju da distributer može sam odlučiti o početku sezone grijanja, a prema odgovorima koje smo dobili od HEP Toplinarstva, odluka se donosi na temelju praćenja vremenske prognoze i meteoroloških trendova. Ono što mnogi ne znaju je činjenica da nije nužno čekati službeni početak “sezone” grijanja, već predstavnici stanara mogu pisanim putem zatražiti pojedinačno omogućenje grijanja za zgradu počevši s 15.09., odnosno od početka pogonske spremnosti nadalje. U tom slučaju djelatnici Toplinarstva u zgradi će otvoriti ventile i pustiti pumpe te tako omogućiti dovod vrele vode u radijatore, piše Bauštela.hr.

Na istom tragu je i česti mit da se grijanje tijekom noći potpuno gasi, što nije istina. Zakonski propisan dnevni režim grijanja na snazi je od 06 do 22 sata. U slučaju da temperatura u stanu padne ispod 15 stupnjeva, automatska regulacija će uključiti dotok grijanja. Ipak, temperatura rijetko padne ispod navedenih stupnjeva pa i ne dolazi do paljenja grijanja. Ako želite uštedjeti na grijanju, otkrili smo kako se najjeftinije možete grijati ove zime, a tekst možete pročitati ovdje.

Znate li kada zapravo počinje sezona grijanja prema HEP Toplinarstvu? Donosimo odgovor
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap