Čime se najpovoljnije grijati ove zime? Donosimo točan izračun pojedinih izvora grijanja

Ana Kanazir
29. rujna 2022.
Istaknuto
A- A+

Cijene ogrjevnih materijala su znatno porasle, od struje do peleta, dok je s druge strane ograničen rast cijena grijanja za većinu potrošača. Kako biste se lakše odlučili na način grijanja ove zime, prenosimo izračune troškova grijanja iz različitih izvora.

Photo: Pixabay

U obzir su uzete Vladine mjere, kao i cijene energenata, a ovaj izračun u obliku tablica donosi T-portal. Uspoređeni su gradski plin, ukapljeni plin, električna energija, loživo ulje, gradska toplana, peleti i drvo. Iznosi su okvirni s obzirom na to da troškovi nekada mogu varirati ovisno o štednjama u kućanstvu.

Tečaj €/kn: 7,53450
grijanje
Poskupio je ogrjevni materijal, evo po kojoj se cijeni može pronaći u trgovinama i u oglasniku

Najpovoljnije je grijanje na gradsku toplanu

Za grijanje kuće ili stana koji su veliki oko sto kvadrata potrebno je osigurati 20.000 kilovata energije. Prema izračunu tportala, ove će zime tako biti najjeftinije grijanje na gradsku toplanu pod ingerencijom HEP Toplinarstva. U ovom će slučaju za 20.000 kilovata energije godišnje trebati utrošiti 5.000 kuna.

Potrošnja za grijanje na struju, uzimajući u obzir dvije tarife s obzirom na potrošnju, penje se na 23.600 kuna. No u toplijim južnim krajevima za zagrijavanje prostora treba utrošiti manje od 20.000 kilovata pa bi računi ipak trebali biti niži.

Etažno grijanje na gradski zemni plin će godišnje iznositi 9.200 kuna, što je povoljnije od većine drugih energenata. S druge strane će grijanje na ukapljeni plin u spremnicima biti jednake cijene kao i grijanje na struju i premašit će troškove grijanja na kruta goriva.

Cijene drva i peleta su jako porasle, a točne cijene ovih ogrjevnih energenata po trgovinama i na oglasnicima možete vidjeti ovdje. Među skupljima se nalazi i lož ulje za koje godišnje treba izdvojiti oko 18 tisuća kuna.

Ogrjevni kalkulator: Cijene energenata rastu, evo koji je najpovoljniji za grijanje
Čime se najpovoljnije grijati ove zime? Donosimo točan izračun pojedinih izvora grijanja
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap