ZG Holding poskupljuje: Cijena vode će biti viša za 20 posto, ni parkiranje u garažama neće biti jeftino

Milan Dalmacija
29. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Iz Zagrebačkog holdinga, unatoč uspješnom restrukturiranju, najavljuju povećanje cijena vode i parkiranja u garažama. Cijena kubika vode bi već od 1. siječnja trebala porasti s 15,29 na 17,75 kuna, dok bi sat vremena parkiranja u garažama trebao biti 12 kuna, kao u prvoj zoni.

Ilustracija: Rawpixel

Zagrebački holding je nakon godinu dana proveo uspješno restrukturiranje, istaknuo je predsjednik uprave Ivan Novaković. Reprogramirane su sve kreditne obveze, smanjen je broj zaposlenika u administraciji, a započeo je i novi sustav odvoza otpada.

No, inflacija čini svoje. Usprkos uštedama i restrukturiranju, neke će usluge u Zagrebu poskupjeti već od 1. siječnja. Vodoopskrba i odvodnja će podići cijene vode za 20 posto. Takav rast cijena, ističu iz Holdinga, pokrit će gubitke te će uprava moći započeti investicije u vodoopskrbni sustav.

– Povećanjem cijena, fiksni dio naknade ostaje među jeftinijima u Hrvatskoj, dok cijena kubika vode raste s 15,29 kuna na 17,75 kuna, što uključuje pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Bez iznosa za pročistač, Grad Zagreb i dalje ima nižu cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj, prenosi Večernji tvrdnje šefa uprave Novakovića.

Novac odlazi u investicije

Umirovljenik iz Zagreba se žalio kako računi za odvoz otpada nisu po zakonu, a Čistoća je priznala krivnju

U upravi Holdinga očekuju da će tako prikupiti oko 200 milijuna kuna. Od tog novca, tri četvrtine će ići na investicije, dok će četvrtina biti uložena u operativne troškove. Novaković je istaknuo kako Zakon o financiranju vodnog gospodarstva nalaže da se od 1. siječnja 2023. naknada za korištenje voda plaća po zahvaćenoj, a ne po isporučenoj vodi.

– Podsjećamo, zbog desetljeća neulaganja u vodnu infrastrukturu, trenutno se u Zagrebu gubi oko 50 posto vode, što se značajno može smanjiti samo ozbiljnim investicijama. U pripremi je i Projekt Zagreb, vrijedan oko dvije milijarde kuna, koji će omogućiti obnovu i izgradnju značajnog dijela infrastrukture što će smanjiti pucanja cijevi i gubitke vode. Taj projekt planiramo prijaviti na financiranje iz EU fondova, uz očekivani udio sufinanciranja od 30 posto, što je također velika investicija. Zbog svega navedenog, podizanje cijena je nažalost neminovno, ističu iz Holdinga.

O svemu se oglasio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Istaknuo je da se priključci na vodu i dalje financiraju iz gradskog proračuna.

– Cilj nam je da svi u Gradu Zagrebu imaju javnu vodoopskrbu i odvodnju. Prosječni vijek cijevi je između 50 i 60 godina. Trideset posto mreže je starije od 70 godina. Projekti će trajati godinama i želim biti odgovoran. Vi vidite novi maksimirski stadion, ali ne vidite da su četiri maksimirska stadiona uložena pod zemlju. Od ovoga će političke koristi imati neki budući gradonačelnici, ali netko mora započeti investicije u vodoopskrbu, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Istaknuo je da Zagreb mora uložiti pola milijarde kuna u pročišćavanje otpadnih voda treće razine, što je preduvjet za dobivanje sredstava iz EU fondova kojima će se ulagati u vodovod i odvodnju. Bez toga bi, podcrtao je Tomašević, buduće radove na vodoopskrbi, građani financirali iz svog džepa.

U garaže po cijeni prve zone

Uz to, poskupjet će i parkiranje u garažama u centru grada. Tako će cijena parkirne karte za sat vremena u garažama Tuškanac, Langov trg, Petrinjska, Gorica i Kvatrić od Nove godine biti izjednačena s onom za parkiranje u prvoj zoni koja iznosi 12 kuna.

– I nakon te promjene, cijene u garažama Zagrebačkog holdinga bit će niže od cijena parkiranja u privatnim garažama koje su unatoč tome dobro popunjene. Radi se o promjenama koje utječu na manje od pet posto ukupnog broja parkirališnih kapaciteta u gradu Zagrebu. S novim sredstvima, Zagrebparking će graditi nove garaže. Istovremeno, u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkiranja, ističu iz Holdinga.

Gradonačelnik Tomašević je građanima rekao kako je zasad, što se tiče poskupljenja, to – to. Neka buduća poskupljenja će ovisiti o daljnjem povećanju cijena, naročito goriva. Nekoliko puta je ponovio da komunalne usluge građanima nisu poskupjeli više od godinu dana.

Novaković je najavio da građani uskoro mogu očekivati rast kvalitete usluga. Jedna od promjena koje će biti na snazi već sljedeći tjedan je odvoz plastike i papira svakog tjedna u višestambenim zgradama.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap