Umirovljenik iz Zagreba se žalio kako računi za odvoz otpada nisu po zakonu, a Čistoća je priznala krivnju

Ana Kanazir
28. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Ivan Majcan dobio je račun za odvoz otpada i shvatio je kako račun nije po Zakonu o gospodarenju otpadom jer na računu nije navedena evidencija volumena, odnosno broj vrećica koje su korištene, a nije naveden ni broj pražnjenja spremnika. Odmah se žalio Povjerenstvu za reklamacije Zagrebačkog holdinga, a na njegovo veliko iznenađenje, Povjerenstvo je priznalo svoju pogrešku.

Posebne ZG vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada stigle su u prodaju | Foto: Mirovina.hr

Prema Zakonu o gospodarenju otpadom piše kako je kriterij obračuna količine otpada iz članka 66. Zakona masa predanog miješanog komunalnog otpada u obračunskom razdoblju izražena u kilogramima ili volumen spremnika miješanog komunalnog otpada izražen u litrama i broj pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju. Na računu umirovljenika to nije bilo istaknuto. Od Čistoće je dobio odgovor ‘Vaša reklamacija je opravdana’.

biootpad kante
Umirovljenik Božo već tri mjeseca ima probleme s Čistoćom zbog kante za biootpad, a sada je ostao bez nje

Umirovljenik je bio šokiran odlukom

Da stvar bude bolja, Ivan Majcan je otac bivšeg zaposlenika Čistoće Trpimira Majcana, koji je također iznio svoje mišljenje.

– Žalili smo se na račun, a Povjerenstvo je odlučilo u našu korist. Kada sam dobio odluku, i mene je šokiralo da je Holding sam sebi priznao da novi model odvoza nije u skladu sa zakonom. Na računu mora biti evidencija pražnjenja i volumen, što je nemoguće dostaviti jer sustav odvoza loše funkcionira već nekoliko mjeseci, objasnio je bivši zaposlenik Čistoće Trpimir Majcan za Večernji list i dodao je kako istu stvar mogu napraviti i drugi građani.

Slučaj su komentirali i iz udruge Ekologija grada

Josip Pavlović, predsjednik Iz udruge Ekologija grada napominje kako su upozoravali da će se ovo dogoditi.

– Zakon vrlo jasno kaže da je davatelj usluge dužan korisniku predati spremnik, odnosno kantu, kontejner ili vrećicu s evidencijskim brojem kojim ga se može povezati s korisnikom usluge. Davatelj je po zakonu dužan voditi evidenciju i predati je korisniku na zahtjev. Spremnika više nema, vrećice nisu spremnici jer nemaju evidencijski broj pa Čistoća ne može voditi evidenciju i time nema zakonsku osnovu za izdavanje računa, što ovaj slučaj jasno pokazuje, objasnio je Pavlović.

milijunaš
U kvizu 'Milijunaš' nitko nije znao odgovor na jednostavno pitanje o razdvajanju otpada, a znate li ga vi?

Postoji još jedan slučaj kada se umirovljenik žalio na usluge odvoza otpada. Tako se umirovljenik Božo tri mjeseca žalio Čistoći na kantu za biootpad, a na kraju je i ostao bez kante, o čemu smo pisali ovdje. 

Copy link
Powered by Social Snap