Žena (73) uhićena jer je pokušala izbaviti svoju majku (97) iz doma za starije, unuka sve snimila

Josip Mihaljević
6. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

U Velikoj Britaniji došlo je do uhićenja 73-godišnje umirovljene medicinske sestre jer je u strahu od nove karantene pokušala svoju 97-godišnju majku izbaviti iz doma za starije. Cijeli incident s policijom zabilježila je kćerka uhićene koja je baki poručila da ju vole i da se neće prestati boriti.

uhicena

Foto: The Sun screenshot

Ylenia Angeli (73)  uhićena je u utorak jer je iz doma za starije u Yorkshireu pokušala izbaviti svoju 97-godišnju majku koja boluje od demencije. Do pokušaja je došlo u strahu od drugog zaključavanja u Velikoj Britaniji koje je stupilo na snagu jučer. Incident i uhićenje je kamerama zabilježila 41-godišnja unuka Leandra Ashton koja tvrdi da baku nisu mogli vidjeti dugih devet mjeseci, piše thesun.co.uk.

Bilo ju je strah da ju više nikada neće vidjeti

Na snimci koju je objavio The Sun može se vidjeti kako 97-godišnjakinja sjedi u automobilu oko kojeg šetaju policajci, a u drugom automobilu se nalazi uhićena Angeli koja pokazuje lisičine na rukama.

No, policija je kazala kako su pozvani zbog “napada”, a nakon što su ustanovili činjenice pustili su uhićenu 73-godišnjakinju na slobodu. Ona je inače u mirovini koju je zaradila kao medicinska sestra:

Umirovljenik (71) uhićen jer je službu telekoma nazvao čak 24.000 puta

“Uzela sam majku jer sam se o njoj htjela brinuti sama. Želim biti ta koja će ju hraniti, grliti i sve te druge stvari. Ona ima 97 godina i nije joj još puno vremena ostalo. Kako drugo zaključavanje počinje bila sam preplašena da ju više nikada neću moći vidjeti. Ako je svakoga dana kući sa mnom mogu je vidjeti svakoga dana i dati joj što god treba”, kazala je medijima.

Objasnila je kako je kvalificirana medicinska sestra i kako zna što radi.

Unuka opisala lude scene iz doma za starije

Tužne scene uzburkale su britansku javnost, a stroga pravila u domovima za starije kritizira sve više ljudi.

Unuka je opisala kako su stvari izgledale tog kaotičnog utorka, dva dana prije nego što druga karantena stupa na snagu. Objasnila je kako je njena majka došla s buketom cvijeća u dom za starije, a nakon što su joj otvorili vrata probila se do sobe svoje majke.

Pretrpani domovi umirovljenika: Na listama čekanja gotovo 8.000 osoba!

“Samo ju je zagrlila, to mi je slomilo srce. Onda se okrenula i krenula prema meni dok su zaposlenici doma zvali policiju. Kako je baka već bila u kolicima, jednostavno smo ju izgurali van do parkirališta, nitko nas nije ni pokušao spriječiti. Pomislila sam, oslobodili smo baku i nećemo ju vratiti!”, kazala je.

Budući da je plan većim dijelom bio improviziran, nisu znale što dalje. U tom trenutku se pojavila i policija.

“Moja mama je vikala da će je morati uhititi i da neće pustiti baku, a nakon toga joj je jedan policajac stavio lisičine. I on je bio uznemiren čitavom situacijom, nije bilo lako ni njima”, opisala je unuka.

Nakon toga su baku već vratili u dom za starije, a 73-godišnjakinju pustili na slobodu.

“Da su posjete dozvoljene, ne bi to pokušali napraviti”

Nakon kaotičnih scena, unuka je preuzela stvar u svoje ruke. Lokalnim vlastima i članovima parlamenta koji predstavljaju to područje pisala je i tražila promjenu pravila oko domova za starije.

“Da su posjete bile dozvoljene, ne bi to pokušali napraviti. Sada uopće ne možete raditi prave posjete. Možemo se gledati kroz zatvoreni prozor, a to je užasno iskustvo i za nas i za korisnike domova”, kazala je.

Ovako oni izgledaju u praksi:

posjete

Foto: Youtube screenshot

Unuka se nada da iz ove užasne situacije ipak nešto pozitivno može ugledati svjetlo dana.

“Tisuće i tisuće drugih obitelji se nalazi u istoj situaciji kao i mi. Kada bi barem ljudi mogli vidjeti koliko se destrukcije događa u društvu na toliko različitih načina zbog ovih pravila koja su tu da nas štite i da nas spase, to je ludilo”, zaključila je Leandra Ashton.

 

Žena (73) uhićena jer je pokušala izbaviti svoju majku (97) iz doma za starije, unuka sve snimila
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap