Pretrpani domovi umirovljenika: Na listama čekanja gotovo 8.000 osoba!

Jasmina Grgurić Zanze
5. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Koronavirus probio se i u ustanove za smještaj umirovljenika diljem Hrvatske. Pandemija, uz dva požara koja su u obiteljskim domovima odnijela osmero ljudskih života, pokazala je sve manjkavosti sustava za zbrinjavanje starijih osoba. Mnogi imaju veći broj korisnika nego što je dopušteno, a liste čekanja broje oko 8.000 upisanih koji na mjesto čekaju ponekad i dulje od deset godina.

Korisnici u domu dio vremena provode igrajući belu (foto: J. Grgurić/Mirovina.hr)

Javni domovi umirovljenika, koji se u Hrvatskoj ne grade već desetljećima, s privatnima broje oko 25.000 mjesta čime je moguće zbrinuti svega dva posto populacije starijih osoba. Osim što su nedostupni, oni privatni su skupi pa se smještaj često traži u jeftinijim obiteljskim domovima koji broje brojne nepravilnosti u svome radu.

Sad je samo pitanje sreće tko će kad i gdje upasti

Tako je prema podacima resornog Ministarstva krajem prošle godine bilo 7.466 osoba na čekanju. Pritom valja uzeti u obzir da se neki prijavljuju istovremeno u više ustanova kako bi si povećali i ubrzali šanse za preseljenjem. Mnogima iz financijskih razloga ni javne ustanove, u kojima je smještaj oko 3.000 kuna, nisu dostupne jer cijena uvelike premašuje iznos mirovine, a od članova obitelji nema im tko namiriti potrebnu razliku. Sve i da ima, ostati nešto novca mora i za osobne potrebe, što često nije slučaj.

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

”Zna se da se red čeka od pet do deset godina znači, moraš se upisati ranije da bi za pet ili više godina došao na red. Kad te oni pozovu ti tada moraš biti spreman da tu dođeš. Ako slučajno otkažeš moraš se opet vratiti na kraj i opet čekati novi red. Sad je samo pitanje sreće tko će kada upasti i gdje će upasti”, rekao je Žarko Belošević, predsjednik Matice umirovljenika Splitsko-dalmatinske županije za RTL Vijesti.

Cijene za jednaku uslugu variraju od doma do doma, a Vlada nije uvela nove kriterije prema kojima će određivati tko je prioritet za smještaj, kao ni cenzus za plaćanje, ovisno o visini primanja. Također, ni inspekcije redovno ne kontroliraju uvjete.

Ni triput više inspektora u domovima ne bi bilo dovoljno

”Mi sad imamo 10, možda 12 inspektora kao inspekcijski nadzor. Ja mislim da ih je i tri puta više da neće biti dovoljno. Inspekcijski nadzori moraju biti takvi da se ne dogovaraju, da se ne javljaju” – kaže Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Država po uzoru na Europu potiče što dulji ostanak starijih osoba u vlastitomu domu, no resurse za to ne osigurava u dovoljnoj mjeri.

Josip Alardović
Ministarstvo otkriva koje nove zakone će uvesti za rad obiteljskih domova

”To nisu njegovateljice. To su žene koje trebaju nešto skuhati, donijet s tržnice, trgovine, apoteke, liječnika. Pomoć u svakodnevnom životu i kad bi taj dio priče uspjeli bolje staviti u funkciju mislim da bi bio puno manji pritisak i na domove, jer sad se na domove čeka preko 12 godina” – kaže  Đurđa Novaković, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba.

Osim hitne gradnje novih ustanova koje vlasti uporno obećavaju, ali ne izvršavaju, potrebno je osigurati i prijeko potrebni stručni kadar za rad u njima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap