Zbog usklađivanja mirovina skuplja i mjesečna karta za javni prijevoz!

Jasmina Grgurić
6. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Usklađivanja kojima su mirovine rasle dvaput godišnje za svega nekoliko posto, donijela su mnogim umirovljenicima više štete nego koristi. Primjerice, zbog 50 kuna povećanja, neki su prešli cenzus za besplatno dopunsko pa su morali početi plaćati 70 kuna, zbog čega su zapravo u gubitku. Drugi su izgubili pravo na razne pomoći i olakšice koje starijim građanima daju pojedini gradovi i općine, jer su također prekoračili zadani prihodni cenzus. Muke po usklađivanju mirovine osjećaju i dubrovački umirovljenici koji iz istoga razloga svako malo moraju mijenjati pokaz za javni prijevoz.

Ilustracija Foto: Mirovina.hr

Zbog manjih izmjena u iznosu mirovine, jedan dubrovački umirovljenik u tri mjeseca morao je čak dva puta izvaditi novi Libertasov pokaz. Naime, zbog usklađivanja i većeg iznosa mirovine prešao je iz jednog razreda pokaznih karata u drugi.

Skuplja mjesečna karta, a plaća se i izrada novog pokaza

Nakon što je prvi put izvadio svoj umirovljenički pokaz, trajao mu je svega dva mjeseca. Službenica na šalteru rekla mu je kako mora ‘izvaditi’ novi, jer mu je mirovina neznatno porasla. Ostao je  iznenađen jer to malo povećanje nije ni primijetio. No, idući mjesec to se povećanje ‘istopilo’ pa se ponovno našao u kategoriji u kojoj je bio prvi put kad je izvadio pokaz, piše Dubrovački list.

Rast mirovina za 2,44 posto jednima donosi samo 30, a drugima čak 224 kune više!

Do ovog problema vrlo je vjerojatno došlo jer je u rujnu isplaćena mirovina usklađena od srpnja sa zaostacima za kolovoz. Primjerice, ako je povećanje mirovine uslijed srpanjskog usklađivanja umirovljeniku iznosilo 50 kuna, on je u rujnu dobio 100 kuna za srpanj i kolovoz, a onda u listopadu opet 50 kuna. Iznos sasvim dovoljan da se prijeđe iz kategorije u kategoriju te zada mnoge muke umirovljenicima po papirologiji.

U slučaju dubrovačkog pokaza za javni prijevoz, stvara se i dodatni trošak, jer izdavanje nove beskontaktne karte treba i platiti, svaki put 20 kuna. Prethodni pokaz se poništava, a kada se građanin vrati u razred u kojem je bio ranije, ne može koristiti stari, nego opet mora vaditi novi.

Pokazi za penziće su 10, 35 i 50 kuna

Tko ima pravo na besplatan prijevoz u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu?

Iz Libertasa su pak kazali da su takvi slučajevi rijetki. Većina korisnika je, ističu, u kategoriji iznad 2.000 kuna mjesečne mirovine te u kategoriji starijih od 65 godina starosti pa kretanja između razreda nisu česta. Za DL kažu da ne vide način za rješavanje ovog problema zbog složenosti sustava.

Umirovljeničke pokazne karte u Dubrovniku svrstavaju se u tri kategorije. Oni kojima je mirovina iznad dvije tisuće kuna pokaz plaćaju 50 kuna i takvih je karata u rujnu izdano 509. Umirovljenici s mirovinom između 1800 i dvije tisuće kuna pokaz plaćaju 35 kuna, a broj tih karata u prošlom je mjesecu bio 68. Osobe s mirovinom do 1800 kuna pokaz plaćaju 10 kuna i tih je karata prošli mjesec izdano 206. Besplatan pokaz koriste osobe starije od 65 godina i takvih karata je oko pet tisuća.

Zbog usklađivanja mirovina skuplja i mjesečna karta za javni prijevoz!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap