Rast mirovina za 2,44 posto jednima donosi samo 30, a drugima čak 224 kune više!

Jasmina Grgurić Zanze
27. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Ciljala HDZ-ova Vlada na umirovljenike kao na vjerno biračko tijelo ili ne, činjenica je da su s najnovijim povećanjem od 2,44 posto mirovine u tri godine njihova mandata rasle ukupno čak 10 posto. Rezultat je to redovnih usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine dvaput godišnje prema rastu plaća i cijena. Uz to, mirovinskom reformom rasla je i najniža mirovina za 3,13 posto pa “povišica” za četvrt milijuna njezinih korisnika ukupno iznosi gotovo 7 posto samo u ovoj godini.

Iznosi saborskih mirovina mijenjali su se kako su se mijenjale i vlasti

I službeno je. Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jučer je donijelo odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2019. godine. Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena u prvoj polovini ove godine, a u odnosu na drugu polovinu prošle, aktualna vrijednost mirovine raste 2,44 posto te sada iznosi 67,97 kuna po godini staža.

Oni s najmanje opet će dobiti – najmanje!

Prosječna mirovina za 1,14 milijuna “običnih” umirovljenika ovoga mjeseca iznosila je 2.444 kune. S povećanjem ona će sada biti 60 kuna veća te će konačno prijeći 2.500 kuna. Kao i do sada, oni s najnižim mirovinama povećanje će osjetiti najmanje. Tako primjerice prosječnu mirovinu od 1.261 kunu prima oko 106 tisuća umirovljenika. Njihovo povećanje u prosjeku iznosi dvostruko manje, dakle samo 30 kuna. S druge strane, mirovinu od 9.221 kuna ostvaruje više od pet tisuća umirovljenika pa je njihova povišica 224 kune!

Mirovine su dosad u mandatu ove Vlade usklađivanjem rasle 7,54 posto pa je ukupni rast 9,98 posto. Uz to, najniže mirovine dodatno su rasle 3,13 posto. Dva nova usklađivanja čekaju nas i nagodinu. Podsjetimo, ove su godine svima mirovine već rasle za 1,15 posto. Lani su mirovine prvim usklađivanjem rasle 0,94 posto, a drugim 2,7 posto.

Umirovljenici poniženi: Plaće rasle do 23 posto, mirovine usklađivanjem samo 7,54

“Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se aktualna vrijednost mirovine uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće” – pojasnili su iz HZMO-a.

U rujnu isplata za kolovoz sa zaostacima za srpanj

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena (5,6%) manji je od 50%, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (0,2%) i 70% stope promjene prosječne plaće (3,4%) tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2019. iznosi 2,44%.

Rušimo rekorde: Mirovine će ove godine koštati 40,1 milijardi kuna

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu za kolovoz, sa razlikom za srpanj. Pritom je važno napomenuti da će umirovljenici dobiti uplatu dvostruke “povišice” za dva mjeseca zbog zaostatka, a nakon toga uobičajeno.

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2019., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 67,97 kuna te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2019., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.557,00 kn.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap