Tko ima pravo na besplatan prijevoz u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu?

Vladimira Paleček
6. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Budući da je naš tekst o tome tko od umirovljenika u Zagrebu ima pravo na besplatan prijevoz izazvao vaš veliki interes, odlučili smo istražiti kakva je situacija u još nekim hrvatskim gradovima: Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu.

Split

Prijevoz putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu u Splitu vrši tvrtka Promet d.o.o.

U Splitu su cijene za umirovljenike izjednačene s onima za nezaposlene osobe. Tako mjesečnu kartu za neograničen broj putovanja umirovljenici i nezaposleni za prvu zonu plaćaju 143 kn, za drugu 200 kn, za treću 240 a četvrtu zonu 280 kn.

Napomenimo i kako godišnju povlaštenu pokaznu kartu mogu – među ostalim – dobiti osobe starije od 65 godina. Ovu besplatnu kartu mogu dobiti samo građani grada Splita. Prilikom prve izrade svih mjesečnih i godišnjih povlaštenih karata (osim korisnika Pučke kuhinje) korisnici su dužni donijeti osobnu iskaznicu, dokument iz kojeg je vidljiv OIB, fotografiju veličine 30 x 50 mm te: umirovljenici – potvrdu (odrezak) o zadnjoj primljenoj mirovini ili rješenje o umirovljenju novijeg datuma, a osobe  starije od 65 godina – potvrdu (odrezak) o zadnjoj primljenoj mirovini ili potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da nemaju primanja.

Što se pomorskog prijevoza u Jadroliniji tiče, umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju pravo na besplatni prijevoz u jednom polazno-povratnom putovanju dnevno na svim trajektnim i brodskim (klasičnim) linijama koje otok povezuju s kopnom ili s drugim otokom. Na brzobrodskim linijama pravo na besplatan prijevoz imaju umirovljenici i osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otocima prve skupine sukladno Zakonu o otocima (NN br. 34/99, 143/99, 32/02 i 33/06). Pravo na besplatan prijevoz korisnici ostvaruju na neodređeno vrijeme, uz valjanu otočnu iskaznicu za pomorski prijevoz putnika.

Rijeka

Javni gradski prijevoz na području grada Rijeke i susjednih općina i gradova obavlja Komunalno društvo Autotrolej d.o.o., tvrtka u suvlasništvu Grada Rijeke. Grad Rijeka subvencionira uslugu javnog gradskog prijevoza, na način da pokriva razliku između iznosa autobusne karte za putnike i njezine ekonomske cijene, a dijelu korisnika se omogućuje povoljniji ili besplatan prijevoz. S ciljem zaštite zaštite životnog standarda Riječana starijih od 65 godina, Grad Rijeka osigurava besplatan prijevoz na linijama unutar zona u kojima javni prijevoz obavlja KD Autotrolej građanima koji imaju osobne mjesečne prihode niže od dvije tisuće kuna. Također, ostalim osobama starijim od 65 godina omogućena je izrada vrlo povoljne godišnje karte za javni gradski prijevoz, čija cijena ovisi o visini prihoda.

Za osobe starije od 65 godina KD Autotrolej još od 2010. godine izdaje godišnje 65+ karte, čija je cijena određena u četiri kategorije ovisno o visini primanja, odnosno dohodovnom cenzusu. Godišnje 65+ karte izdaju se na ime fizičke osobe, a mogu je kupiti sve osobe starije od 65 godina života koje imaju prijavljeno prebivalište i trajno boravište na području Rijeke, ali i Opatije, Bakra, Kastva i Kraljevice, te općina Čavle, Jelenje, Klana, Viškovo, Kostrena, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga.

TORPEDO kartica

Korisnicima javnog gradskog prijevoza starijim od 65 godina od 2016. godine, uz postojeće gradske kartice, na raspolaganju je i nova TORPEDO kartica KD Autotroleja na koje mogu upisati svoje godišnje pravo. Torpedo kartica je kartica prava – služi samo za korištenje usluga KD Autotrolej – te nema platnu funkcionalnost. Za razliku od prepaid kartica koje vrijede 3 godine, Torpedo kartica vrijedi 4 godine. Korisnici koji su tek sada stekli uvijete za izdavanje godišnje 65+ karte za prijevoz, novu karticu (Torpedo ili gradsku karticu) plaćaju 15 kuna.

Na prodajnim mjestima KD Autotrolej i u mjesnim odborima Grada Rijeke korisnici godišnjih iskaznica 65+ prilikom izrade moraju donijeti: osobnu iskaznicu, OIB i odrezak od mirovine ili potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (u slučaju da ne primaju mirovinu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje moraju podignuti potvrdu da ne ostvaruju mirovinu). Osobe starije od 65 godina, a koje su još uvijek u radnom odnosu, za izradu iskaznice moraju donijeti potvrdu o dohotku ili zadnju platnu listu i fotografiju.

Rijeka: Pixabay

 OSIJEK

Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek uveo je jedinstveni umirovljenički cenzus – neovisno o godinama starosti. Tako umirovljenici s mirovinama većim od tri tisuće kuna, mjesečnu karticu plaćaju 140 kuna za I. i 150 za II. zonu. Oni s mirovinama većim od dvije do najviše tri tisuće kuna, izdvajaju  80 za I. i 90 kuna za II. zonu. Treba ipak napomenuti, da u strukturi putnika čak 75% umirovljenika koristi najveće pogodnosti. To su oni s mirovinama većim od tisuću do najviše dvije tisuće kuna koje mjesečna kartica košta 50 za I. i 60 kuna za II. zonu te oni s mirovinama do tisuću kuna koji imaju besplatan prijevoz.

Umirovljeničke kartice

Umirovljenička kartica za umirovljenike i osobe starije od 65 godina s područja Grada Osijeka je kartica za koju dio cijene plaća putnik, a dio Grad ili Općine (Čepin ili Erdut). Pravo na ovu karticu imaju svi umirovljenici na temelju odreska od mirovine – svih mirovina koje primaju – ili pravovaljanog rješenja o mirovini – može i preslika – i preslike osobne iskaznice s kojom dokazuju mjesto prebivališta. Pravo na kategoriju kartice umirovljenici ostvaruju na temelju odreska/odrezaka od mirovine. Pravo na umirovljeničku karticu imaju i građani stariji od 65 godina koji ne primaju mirovinu na temelju potvrde o primanjima iz Porezne uprave i preslike osobne iskaznice s kojom dokazuju starost i mjesto prebivališta. Pravo na kategoriju kartice osobe starije od 65 godina ostvaruju na temelju potvrde o primanjima iz Porezne uprave.

Za umirovljenike se kartica izdaje na temelju odreska od mirovine (svih mirovina koje primaju), preslike osobne iskaznice, te fotografiranje. Za osobe starije od 65 godina se kartica izdaje na temelju potvrde o primanjima iz Porezne uprave i preslike osobne iskaznice, te fotografiranje. Iznimno se za grupe putnika izdaju uz popunjeni obrazac i fotografiju prema standardima za osobne dokumente (za pravne osobe ili grupe putnika).

Cijena aktivacije kartice je 20,00 kuna (u cijeni je fotografiranje putnika za karticu).

Kartice se mogu nadopuniti za jedan ili više mjeseci na prodajnim mjestima GPP-a ili za jedan mjesec na kioscima Tiska i Skripte. Plaćanje se na prodajnim mjestima GPP-a vrši gotovinom, karticama (za koje GPP ima ugovoreno plaćanje) i virmanom (za pravne osobe), a na prodajnim mjestima Tiska i Skripte samo gotovinom.

Cijene nadopuna kartice za jedan mjesec su sljedeće:

1. zona (vrijedi za područje Osijeka, Podravlja, Brijesta, Tvrđavice i Višnjevca – Višnjevac obuhvaća prijevozno sredstvo tramvaj)

– Kartica A: mirovina i druga primanja do 1.000,00 kuna: 20,00 kuna

– Kartica B: mirovina i druga primanja između 1.000,01 i 2.000,00 kuna: 40,00 kuna

– Kartica C: mirovina i druga primanja između 2.000,01 i 3.000,00 kuna: 60,00 kuna

– Kartica D: mirovina i druga primanja između 3.000,01 i 4.000,00 kuna: 80,00 kuna

Kartica E: mirovina i druga primanja viša od 4.000,01 kuna: 100,00 kuna

2. zona (vrijedi za područje I. zone + Josipovac, Višnjevac, Briješće, Nemetin, Tenja, Sarvaš)

Kartica A: mirovina i druga primanja do 1.000,00 kuna: 30,00 kuna.

Kartica B: mirovina i druga primanja između 1.000,01 i 2.000,00 kuna: 50,00 kuna.

Kartica C: mirovina i druga primanja između 2.000,01 i 3.000,00 kuna: 70,00 kuna.

Kartica D: mirovina i druga primanja između 3.000,01 i 4.000,00 kuna: 90,00 kuna.

Kartica E: mirovina i druga primanja viša od 4.000,01 kuna: 110,00 kuna.

 

Livana: 150,00 kuna (vrijedi za područje Livane + I i II zona)

Čepin: 160,00 kuna (vrijedi za područje Čepina, Livane + I i II zona)

Bijelo Brdo: 170,00 kuna (vrijedi za područje Bijelog Brda + I i II zona)

Nadopuna kartica se vrši od 25. u mjesecu za sljedeći mjesec, a kartica vrijedi od prvog do zadnjeg dana u mjesecu za koji je nadopunjena (nakon 24. u mjesecu nije moguće nadopuniti karticu za tekući mjesec). Može se koristiti za neograničeni broj putovanja u tijeku kalendarskog mjeseca.

Osijek foto: Pixabay

Zadar

Dobar dio zadarskih umirovljenika i dalje ne plaća autobusnu kartu ili pokaz. Naime, pravo na besplatni javni prijevoz u Zadru je do lipnja 2016. koristilo 19.450 građana među kojima je bilo 9.134 umirovljenika s mirovinom manjom od 2.500 kuna. Budući da je značajan broj umirovljenika prešao taj cenzus i to za neznatne iznose, u dogovoru s gradskim prijevoznikom “Liburnijom” predloženo je povećanje cenzusa na 2.750 kuna, te je ovom odlukom pravo na besplatan gradski prijevoz steklo dodatnih 1.400 umirovljenika.

Liburnija Zadar također pravo na besplatan prijevoz na otoke Pašman, Ugljan, Dugi Otok i Iž osigurava umirovljenicima do 65 godina starosti i starijim osobama od 65 godina. Umirovljenici do 65. godina za izradu besplatnog pokaza obvezni su donijeti posljednji odrezak mirovinskih primanja, jednu sliku formata kao za osobnu iskaznicu, te presliku osobne iskaznice.

Zadar foto: Pixabay

Pula

Odlukom od 06.03.2012. godine za umirovljenike se primjenjuje cjenik:

  1. zona: 80 kn
  2. zona: 160 kn
  3. zona: 240 kn
  4. zona: 290 kn

Umirovljeničke pretplatne karte za I tarifnu zonu prodaju se kao godišnje. Cijene su definirane posebnom Odlukom:

„Temeljem Članka 61. Statuta Grada Pula-Pola (službene novine” Grada Pule br. 7/09 i 16/09), Gradonačelnik Grada Pule, dana 16. prosinca 2009. godine, donio je Zaključak o pravu na povlašteni javni gradski prijevoz na području grada Pule. Ovim Zaključkom Grad Pula osigurava svim umirovljenicima sa prebivalištem u gradu Puli i osobama starijim od 65 godina sa prebivalištem u gradu Puli koje ne primaju mirovinu, pravo na povlašteni javni gradski prijevoz u vozilima Pulaprometa d.o.o. Pula, uz korištenje bezkontaktne godišnje karte izdane od strane prijevoznika Pulaprometa d.o.o. Pula.

Ostatak možete pročitati OVDJE.

Pula foto: Pixabay

Varaždin

Od 1. ožujka 2016. godine svi umirovljenici iz Varaždinske županije, osim varaždinskih, imaju pravo na 12 besplatnih vožnji autobusima u smjeru u kojem žele, odnosno na šest povratnih karata. Za sve daljnje vožnje umirovljenici karte moraju kupovati, no pritom imaju 40% popusta.

Iako je nekoliko puta predlagana Odluka o pravu na besplatan prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije, od besplatnog prijevoza u 2017. nije bilo ništa a – zasad – ne postoje naznake niti da će se u 2018. stanje promijeniti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap