Zastupnici o uvođenju eura: “Umirovljenici će 10 posto mirovine trošiti samo na kruh!”

Jasmina Grgurić Zanze
10. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Vladin prijedlog o uvođenju eura od 1. siječnja 2023. godine iznova je podijelio saborske zastupnike. Dok jedni u novoj valuti vide višestruku korist, drugi tvrde kako će to značiti dodatan pad standarda hrvatskih građana, posebice umirovljenika.

Marijan Pavliček (Snimak zaslona/N1)

“Dokazano je da su u svim zemljama koje su ušle u eurozonu u prvih nekoliko mjeseci, odnosno godinu dana, znatno porasle cijene roba i usluga, a plaće i mirovine to nisu pratile i Hrvatska tu neće biti izuzetak” – kazao je u srijedu saborski zastupnik Marijan Pavliček.

Upozorio je da će prosječna mirovina biti 300 eura, a ‘vekna’ kruha euro i pol pa će umirovljenik 10 posto mirovine davati za kruh.

Tema eura u srijedu je iznova podijelila saborske zastupnike. Prednosti od uvođenja eura vide Reformisti i HSLS, ali i HSS i SDP.

Krešo Beljak (HSS) pozdravio je, kako kaže, “napokon” uvođenje eura.

“Ne smatram da je datum loš, nego da kasnimo zbog toga što Hrvatska kasni sa svim integracijama koje smo željeli” – rekao je Beljak.

"Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 euro"

Anka Mrak Taritaš (Glas) nada se da će korist od uvođenja eura nadmašiti eventualne nedostatke. Kao prednosti je navela uklanjanje valutnog rizika, smanjivanje troškova zaduživanja, niže troškove transakcija te poticaj izvozu i stranim ulaganjima.

Da je ovo najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi smatra Boris Lalovac iz SDP-a.

Zvonimir Troskot (Most) tvrdi da hrvatsko gospodarstvo nije spremno za ulazak u eurozonu, da nije napravljena ni jedna ozbiljnija strukturna reforma, da Hrvatska ne povlači pravovremeno novčana sredstva iz EU, ne štiti poljoprivredno zemljište i nema fleksibilnu ekonomiju. Napominje da će ulazak u eruozonu dodatno potaknuti masovni val iseljavanja iz Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap